Walchenaren schieten massaal Oekraïne te hulp met inzamelingsacties

Middle aged civil man stands on crowded city street and holds a poster with anti-war message. Protest against the Russian intervention to Ukraine, activism and human rights movement

Het is op dit moment groot in het nieuws. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Ook op Walcheren zien we veel mensen te hulp schieten door inzamelingsacties te organiseren voor de mensen in Oekraïne om ze te helpen aan voedsel, medicijnen en EHBO spullen.

Door: Jelte Poppe

INZAMELINGSACTIE voor Oekraïne! Wie helpt? Dat bericht heb ik al een aantal keer voorbij zien komen op de sociale media’s. Veel Walchenaren reageren op de facebook berichten. Iedereen schiet te hulp, door extra inkopen te doen in de supermarkt, of even langs een drogisterij te rijden, om daar extra verband, pleisters en medicijnen in te slaan.

Zo wordt er in Meliskerke en Biggekerke al druk ingezameld. Vandaag ( 1 Maart) vertrok er al een transport vanuit Zeeland naar Polen toe. Vanaf daar is er een hulplijn vanuit Polen opgericht richting Oekraïne.

In het facebookbericht wordt benadrukt dat deze inzamelingsactie niet draait om geld. Dat belandt namelijk te vaak op de verkeerde plaats. Daarna wordt er een lijstje opgesomd, wat ze wel nodig hebben. Denk daarbij aan T-shirts, trainingsbroeken voor gewonden. Ontsmettingsmiddelen, pijnmedicatie, en ontstekingsremmers / Antibiotica.

Ook CRR helpt mee met de noodhulp aan Oekraïne. Deze meldden dat de eerste vrachtwagen met hulpgoederen ook al is vertrokken naar de Pools/Oekraïense grens. Bij deze organisatie kan je zowel helpen met goederen doneren, als met geld doneren.
Het CRR zamelt o.a. Kleding, Hygiëne spullen, etenswaren, slaapzakken en EHBO kits in.
Ook op Walcheren zit er zo een inleveringspunt. Deze kunt u vinden aan de Van Serooskerkelaan 1 in Serooskerke.

Wilt u een bijdrage leveren aan stichting CRR? Dat kan! Doe dit via de website van CRR

Ook krijg ik een berichtje binnen op de redactie van Conny Geerse uit Middelburg.
Conny en haar man zijn al ruim 23 jaar actief in Oekraïne. Samen met nog meerdere bestuursleden runt zij de stichting JEF ( Jushua Emmanuel Foundation).
Ik bel Conny op om haar verhaal aan te horen, hoe de situatie daar nu is.

Ze verteld me dat ze met de stichting JEF vooral actief zijn met hun projecten in Oekraïne aan de grens met Hongarije en Roemenië. Met name in de dorpen Muzsály, en Várí is deze stichting actief.

Conny vertelt dat in Muzsály altijd een groep van ongeveer 20 á 30 kinderen, en 10 volwassenen kwamen. Die kregen bij een kerk te eten. Op dit moment is het daar grote chaos. Alle vrouwen en kinderen zijn gevlucht naar Hongarije. De mannen zijn in het dorpje achtergebleven. Dit allemaal door de oorlog met Rusland. Maar dat is niet de enigste reden waarom die vrouwen zijn gevlucht . Mensen die in het zuidwestelijk gedeelte van Oekraïne wonen, zijn etnische Hongaren, en voelen zich niet veilig voor russen en Oekraïners. Ze zijn bang dat zodra Oekraïners wapens krijgen van overheid, de Oekraïners die gaan inzetten tegen hun.

Foto: Boederij van project stiching JEF in Muzsály

Ook de stichting JEF zet zich nu vol in om, te zorgen dat deze mensen eten krijgen, en kunnen overleven in de kou.
Stichting JEF zoekt contactpersonen voor de mannen die zijn achtergebleven in Muzsály en in Várí om voedsel te krijgen. Wel meldt Conny mij dat de mannen die zijn achtergebleven in Oekraïne, zich tot op dit moment goed kunnen redden.

Wilt u een bijdrage doen aan de stichting JEF? Dat kan! Dit kan via de website van Stichting JEF.

Ook krijg ik ter ore dat er in diverse kerken op Walcheren collectes worden gehouden voor Oekraïne. Deze collectes zijn voornamelijk bestemd voor mensen die moeten vluchten voor Rusland.

Gisterenavond zag ik nog een Tweet voorbij komen van de NS:

Ook hier reageert heel Nederland positief op! Ook Chauffeurs uit heel Nederland komen in actie voor Oekraïense chauffeurs. Al de bankpassen van deze chauffeurs zijn geblokkeerd, waardoor ze hier in Nederland niet bij hun geld kunnen. Ook hier worden doneeracties ingeschakeld, om voedselpakketten voor deze chauffeurs te kunnen kopen.

Heeft u ook een inzamelingsactie? Meldt het dan aan onze redactie, zodat deze kan worden toegevoegd aan dit bericht! Melden kan via de mail, redactie@wfm of via 06 312 312 96