Vuurtoren Noorderhoofd in Westkapelle tijdelijk gesloten voor publiek

De vuurtoren op het Noorderhoofd in Westkapelle is tot nader order gesloten voor publiek. Dat meldt de gemeente Veere. Tijdens een inspectie zijn er scheuren in de vloeren gevonden.

Vooruitlopend op onderhoudswerkzaamheden aan de vuurtoren Noorderhoofd (ook wel Westkapelle Laag of ’t Lage Licht genoemd) heeft een reguliere inspectie plaats gevonden. Tijdens deze inspectie zijn scheuren in de vloeren geconstateerd die Rijkswaterstaat nader gaat onderzoeken. De vuurtoren blijft omwille van de veiligheid tijdelijk gesloten. 

Alle vuurtorens in Nederland zijn geïnspecteerd en de bevindingen zijn eind 2021 opgeleverd in opdracht van Rijkswaterstaat. De constructie van de vuurtorens in Westkapelle zijn beoordeeld als veilig. Wel is bij vuurtoren Noorderhoofd geconstateerd dat de vloeren op sommige plaatsen scheuren bevatten. Nader onderzoek moet de kwaliteit (lees: draagkracht) van de vloeren beoordelen. Dit onderzoek wordt in het eerste helft van 2022 uitgevoerd. Het is nog niet duidelijk hoeveel tijd het nader onderzoek in beslag gaat nemen.