Vorig jaar zware sneeuwval door sneeuwstorm Darcy; Gaan we dit seizoen nog sneeuw krijgen?

©Stockfoto WFM96 / Jelte Poppe

Inmiddels één jaar geleden, maar wat iedereen zich nog goed kan herinneren! Een inval van kou en sneeuw wat met bakken uit de hemel viel, met veel, heel veel wind. Sneeuwstorm Darcy trok vorig jaar 7 februari over ons land. Het zorgde niet alleen voor overlast, maar ook voor sneeuwplezier. Vanwege deze storm gold op zondag 7 februari 2021 de hele dag code rood.

Door: Jelte Poppe

Verderop in het land viel er maar liefst 25 centimeter sneeuw! Er waren sneeuwduinen van bijna een meter hoog, en wegen waren onbegaanbaar. Ook op Walcheren viel er flinke sneeuw.

Zondagmorgen 7 februari ontwaakte Zeeland in een witte wereld. Op steeds meer plekken viel sneeuw, met name op de Bevelanden. Op Walcheren viel het toen nog tegen, maar toch reden er zeker tot 12:00 uur geen treinen in Nederland. De gevoelstemperatuur lag die dag rond de -7 graden.

Spelende kinderen met ouders in Koudekerke. ©Jelte Poppe

Ook stond er een stevige oostenwind, hierdoor werd de sneeuw voortgejaagd met als gevolg sneeuwduinen die voor het verkeer gevaarlijke situaties opleverden. Vanwege de zeldzaamheid kreeg de weerssituatie de stormnaam Darcy.

De combinatie van sneeuwval, harde wind en temperaturen onder nul komen in Nederland niet vaak voor zegt het KNMI. In een groot deel van het land stond gedurende de dag windkracht 6. Op en langs het IJsselmeer waaide het stormachtig, windkracht 8. Daarmee is Darcy de eerste sneeuwstorm in lange tijd geworden. De laatste keer dat we te maken hadden met sneeuwjacht was op 9 januari 2010, in het noorden van het land. 

Code rood werd middernacht beëindigd. Tot maandag 8 februari 18.00 uur gelde code oranje vanwege grootschalige gladheid door gevallen sneeuw en ijsplaten in Noord-Holland, Friesland, Groningen en in het Waddengebied.

A58 vol met sneeuw. ©Eugenè Harthoorn

Maar de grote vraag is natuurlijk: Gaat er dit seizoen nog sneeuw vallen? Volgens Weeronline kunnen liefhebbers van natuurijs helaas niet veel hoop meer koesteren. Februari begon zacht met circa 10 graden op Walcheren, Later in de maand zal de temperatuur zelfs stijgen naar boven het gemiddelde. De temperatuur zal dan zelfs nog boven de 10 graden stijgen.