Vissers blokkeren Buitenhaven van Vlissingen

Zeeuwse vissers blokkeerden vanochtend de ingang van de Buitenhaven in Vlissingen.

De vissers sloten zich met hun actie aan bij de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van de overheid. “Ook voor ons in de visserij zit geen toekomst door wat ze van plan zijn met de stikstof”, zegt visser Henry Caljouw uit Arnemuiden. Onder andere de Westerscheldeferry had last van de blokkade en nam de ferry’s tijdelijk uit de vaart.

Negen boten deden mee aan de actie. “Ze komen uit Vlissingen, Arnemuiden, Yerseke, Kortgene, Tholen… Zelfs iemand uit Stellendam. We hopen tot twaalf uur stand te houden”, zei Caljouw aan het begin van de actie. Uiteindelijk staakten de vissersboten hun actie inderdaad om twaalf uur. Het protest had weinig gevolgen voor het scheepvaartverkeer.

Foto: WFM96 / Jesse Hartman

De Westerscheldeferry had er wel last van. Iets voor half twaalf liet het bedrijf weten de ferry’s uit de vaart te nemen. De Westerscheldeferry die om 11.18 uur uit Breskens vertrok, moest rechtsomkeert maken en voer weer terug naar Zeeuws-Vlaanderen. Er werden bussen ingezet. Vanaf 12.18 uur konden de ferry’s weer ingezet worden.

Foto: WFM96 / Jesse Hartman

De actie is op korte termijn tot stand gekomen. Caljouw: “We kunnen niet heel de Westerschelde afsluiten, daarvoor zijn we te klein. Maar we moeten iets doen.” Ook op andere plekken in Nederland voeren vissers actie. Rijkswaterstaat laat weten de situatie nauwlettend te monitoren. “Veiligheid en doorstroming heeft de hoogste prioriteit.”

Tekst/bron: Omroep Zeeland. Beeld: WFM96.nl