Video: Onderzoek naar dood van Dean in volle gang; Dit is wat we weten

Het onderzoek naar de omstandigheden waarbij de 4-jarige Belgische jongen om het leven kwam is nog in volle gang. De jongen werd na een zoektocht op maandagavond even rond 22:00 uur overleden gevonden nabij Neeltje Jans. Dit is alles wat we nu weten:

Door: Jelte Poppe

Op Zaterdag 15 januari 2022 wordt er om 10:30 uur een man van 34 jaar en een 4-jarig kind als vermist opgegeven in Sint-Niklaas (B). Vanaf zondag 16 januari begon de politie met het starten va neen onderzoek, nadat er vanuit België aanwijzingen waren dat de man en het kind mogelijk in het zuiden van Nederland konden zijn. Onder leiding van de officier van justitie in Breda start de politie direct een onderzoek. Een Team Grootschalige Opsporing met ongeveer 20 rechercheurs, zoeken intensief naar aanknopingspunten. Ook worden alle politiemensen in heel Nederland actief geïnformeerd over het vermiste tweetal.

Tekst gaat verder onder de video:

Op maandag 17 januari wordt de 34-jarige Belg omstreeks 14:15 uur aangetroffen in Meerkerk na een melding van een verdachte situatie. Zijn auto wordt niet veel later aangetroffen bij een bedrijf in Gornichem.

Nadat de verdachte werd gehoord, leidde dit bij de politie niet direct tot het vaststellen van de verblijfsplaats van het kind. Er wordt daarom rond 19:15 uur een Amber Alert verstuurd.

Er werd tijdens de zoektocht onder andere gebruik gemaakt van speciale opsporingstechnieken, er werden camerabeelden bekeken en er werd grondig naar sporen gezocht.

Ook de politiehelikopter zocht onder andere mee tijdens het onderzoek. Deze cirkelde ook enige tijd boven Zoutelande, Dishoek en Vlissingen.

Onderzoek bij de woning in Koudekerke ©Politie Zeeland

De vierjarige jongen was op dat moment bij de aanhouding niet bij hem. De auto werd in beslag genomen voor verder onderzoek. Er bleken geen aanwijzingen te zijn dat het vermiste jongetje zich in die omgeving zou bevinden. Hierop werd er besloten om een Amber Alert te activeren. In het politieonderzoek kwam maandagavond een mogelijk plaats delict in beeld.

Het rechercheteam ging met ondersteuning van meerdere agenten zoeken in de omgeving van Vrouwenpolder. Ook de politiehelikopter werd ingezet om een duidelijk beeld van de omgeving te krijgen. Rond 22.00 uur stuitten zij op een levenloos kinderlichaam.

Op dinsdag 18 januari vindt er bij de vindplaats op Neeltje Jans uitgebreid forensisch onderzoek plaats. Ook is een woning in Koudekerke bij het onderzoek betrokken. Het gaat om een adres dat de verdachte bezocht heeft. De bewoner is door de politie gehoord.

Hoewel de officiële confrontatie nog niet heeft plaats gevonden wijst alles erop dat het aangetroffen stoffelijk overschot van de vermiste vierjarige Belgische jongen is. Hij werd maandagavond 17 januari 2022 op aanwijzing van de aangehouden verdachte gevonden. Het stoffelijk overschot zal om de doodsoorzaak vast te stellen middels een scan, schouw en sectie verder onderzocht worden.

De 34-jarige Belg is in verzekering gesteld. Hij wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving en betrokkenheid bij het overlijden van de vierjarige jongen. Het onderzoek van de Nederlandse politiemensen richt zich op wat de verdachte in Nederland heeft gedaan. Daarbij proberen de rechercheurs te reconstrueren waar zij geweest zijn en eventueel verbleven hebben. De Belgische speurders zetten in België ook het onderzoek voort, waarbij zij ook personen verhoren.

De politie meldt dat de inzet van Amber Alert niet vlekkeloos is verlopen.

Na de arrestatie van de verdachte werd besloten om eerst een urgent veiligheidsverhoor met hem te doen om zo snel mogelijk de verblijfplaats van de jongen vast te stellen. Toen dat niet direct gebeurde is alsnog Amber Alert gestart. Door een technisch knelpunt is dat niet helemaal vlekkeloos verlopen.

Steeds meer FO en rechercheurs kwam ter plaatse ©Jelte Poppe

Daarom is gebruik gemaakt van een noodprocedure. Dat houdt in dat het bericht handmatig i.p.v. geautomatiseerd wordt verspreid en dat in de eerste fase minder deelnemers worden bereikt, maar via de belangrijkste kanalen is er een groot bereik. Het bericht is direct verzonden naar nieuwsmedia, social media en publieke schermen zoals op Schiphol, NS-stations en overig OV. In de loop van de handmatige procedure is de verspreiding van Amber Alert gestaakt omdat het vermiste jongetje toen dood was aangetroffen. Het technische knelpunt wordt onderzocht en is inmiddels verholpen zodat het systeem klaar is voor geautomatiseerde verspreiding van een Amber Alert.

Vandaag, dinsdag 18 januari 2022, is het onderzoek nog in volle gang en zal nog langere tijd in beslag nemen. In het belang van het onderzoek zal er voorlopig geen inhoudelijk nieuws over het onderzoek meer naar buiten gebracht worden.