Valt er dit weekend sneeuw in Walcheren? Weerman Jos Broeke legt uit

Er wordt druk gespeculeerd voor aankomend weekend. Want dan is er weer kans op het magische “S woord”.

Door: Jelte Poppe

Voor aankomend weekend is er weer sprake van sneeuw! Hoe groot is die kans dat het ook in Zeeland valt? Onze WFM weerman Jos Broeke legt het uit:

“Sneeuw is in Nederland tegenwoordig best bijzonder. Er valt relatief weinig sneeuw meer op Walcheren”. We blikken even terug. 50 jaar geleden was er sprake van ongeveer 26 sneeuwdagen in een winterseizoen. Dat zijn er in de 21’e eeuw nog maar 13. Ook het aantal dagen met een vast sneeuwdek zijn afgelopen jaren gehalveerd. 50 jaar geleden waren er dat nog zo een 12 dagen, maar deze ligt nu op 6 dagen. Jos: “Dat komt deels door de opwarming van de aarde. Er kon toen nog maximaal 20 centimeter sneeuw vallen. Dat is nu ook niet meer”. In de winter van 1969 en 1970 wat het zelfs zo een strenge winter dat er vanaf tweede kerstdag tot halverwege maart een onaangebroken sneeuwdek lag. Nu hebben we al 8 jaar achter elkaar een zachte winter gehad.

Foto: Weerman Jos Broeke

Vooruitblikkend op komend weekend is Jos best stellig. Er is een grote kans dat er een sneeuwvlokje gaat vallen. Maar we moeten niet denken dat het blijft liggen! “Aankomend weekend zijn er veel buien met hagel. Hier kan ook een vlokje sneeuw tussen voorkomen. Maar omdat de grond nog te warm is, blijft deze niet liggen. Ook zal er geen echte uitgebreide sneeuw vallen”. Zaterdag zal de temperatuur zakken tot ongeveer 4 á 5 graden. In de nachten kan de temperatuur net iets dalen rond het vriespunt. Dat betekend dat er een reële kans is op gladheid, en dat je weer je autoruiten mag gaan krabben.

Jos blikt ook nog terug naar precies 16 jaar geleden. Toen was het in Nederland best bijzonder weer. Hier in Zeeland was er een flinke zeestorm met harde regen. Hij herinnerde zich dat er in Rilland nog een stroommast omviel, waardoor Rilland diverse uren zonder stroom zaten. In Hulst stortte zelfs nog een dak van een clubgebouw in. Dat terwijl er in Twente (op de Veluwe) juist hard aan het sneeuwen was. Daar lag een flink sneeuwdek.

Jos sluit af: “Het kan dus nog diverse kanten op, maar voor aankomend weekend kunnen we wel wat sneeuw verwachten”. Deze zal niet aan de grond blijven liggen.

Be the first to comment on "Valt er dit weekend sneeuw in Walcheren? Weerman Jos Broeke legt uit"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*