Tweede groep vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd in Westkapelle

Vlag Oekraïne ©Gemeente Veere

Gisterenavond is de tweede groep vluchtelingen uit Oekraïne in de gemeente Veere gearriveerd. Ze verblijven de komende maanden in hotel Woestduyn in Westkapelle. Woensdag gaat burgemeester Van der Zwaag langs om de vluchtelingen een hart onder de riem te steken.


Rob van der Zwaag: “Vluchtelingen zijn welkom in Veere! Ik ben blij dat we de eerste groep mensen kunnen opvangen. Onze eerste zorg is de vluchtelingen rust gunnen in een veilige omgeving, te voorzien van een bed en eerste levensbehoeften. Er komt veel op ons af en ik merk dat we met zijn allen SNEL willen handelen en meteen in actie willen komen. Dat geeft aan hoe betrokken onze inwoners zijn. We hopen dat de vluchtelingen hier tot rust kunnen komen.”


Binnen de gemeente heeft op eerdere momenten al een aantal vluchtelingen onderdak gevonden bij inwoners. Er is nog geen duidelijk beeld over het aantal vluchtelingen dat al wordt opgevangen. De gemeente Veere zelf is met meerdere organisaties in gesprek over wat locaties waar een wat grotere groep vluchtelingen voor langere tijd kan verblijven. Er vinden op dit moment gesprekken plaats met verschillende organisaties om te inventariseren wat de mogelijkheden zijn. Het streven is om op korte termijn concrete locaties aan te wijzen voor opvang voor in ieder geval de eerste 6 maanden.


Inwoners die Oekraïners willen opvangen worden verwezen naar Takecarebenb voor een eerste screening. Inwoners die al Oekraïense vluchtelingen in huis hebben, kunnen een afspraak met de gemeente maken om hen te laten registreren. Dat is nodig om hen voorzieningen, leefgeld en scholing aan te kunnen bieden. Vragen over opvang en hulp aan Oekraïners kunnen inwoners stellen via hulpvooroekraine@veere.nl. Op de website van de gemeente staan de veelgestelde vragen.