Reddingsactie beloond met bronzen medaille

Op 24 augustus 2020 heeft de heer Van Goudswaard 3 mensen uit het Veerse meer gered. Hij was aan het werk op het Veerse meer voor het Waterschap Scheldestromen toen hij een zeilboot om zag slaan. 
 

Dhr. Berry van Goudswaard heeft kort nadat de zeilboot was omgeslagen hulp geboden met het schip waarop hij vaart. Hij zag de zeilboot omgeslagen liggen in 10 meter diep water. De drie personen, 2 mannen en 1 zwangere vrouw konden zich door de ontstane paniek amper drijvend houden. Ze waren zeer ervaren zeilers. Bij aankomst op de positie van het incident, heeft hij de laadklep aan de voorzijde van het schip laten zakken en is op de gladde klep gaan liggen en staan om de vrouw de hand te reiken.

Dat lukt met enige inspanning waarna de vrouw aan boord getrokken kon worden. Beide heren werden door de wind bij de klep weg geduwd en konden zich amper boven water houden. De heer Van Goudswaard heeft vervolgens bliksemsnel de vrouw in veiligheid gebracht, twee reddingsboeien gepakt en deze naar beide mannen toe geworpen.

Met behulp van een lijn zijn beide mannen naar de achterzijde van het ponton geleid. Daar kon hij beide mannen via de trap uit het water trekken. 

Na onderzoek bleek dat het zwaard van de zeilboot was gebroken waardoor de zeilers geen schijn van kans hadden. En dat, door het vooral snelle en adequate handelen van de heer Van Goudswaard is voorkomen dat de mensen zouden verdrinken. 

De Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen heeft vanwege deze actie een bronzen medaille toegekend. Burgemeester Rob van der Zwaag heeft deze medaille op 4 april uitgereikt aan Berry van Goudswaard bij het KNRM station in Veere