Première documentaire Marlow Moss bij Cinema Middelburg op zondag 12 juni

Aanstaande zondagmiddag 12 juni gaat de documentaire ‘De verdwenen lijnen van Marlow Moss’ in première bij Cinema Middelburg. De documentaire, gemaakt door Fifi Visser en André van der Hout, is een Zeeuwse zoektocht in de voetsporen van een kunstenaar wier bestaan nagenoeg lijkt te zijn uitgewist.

Marlow Moss was radicaal, als kunstenaar en als mens. Bijna een eeuw geleden besloot ze de Londense upperclass vaarwel te zeggen. Ze knipte haar haren af, droeg voortaan mannenkleren en veranderde haar naam van Marjorie in Marlow. In Parijs werkte ze samen met Mondriaan; de twee kunstenaars inspireerden elkaar over en weer. Maar waarom is Moss bijna vergeten? En waar is al haar werk gebleven? 

Meer informatie over de film en de première vindt u op de website van Cinema Middelburg. De documentaire wordt ook nog vertoond op 13 en 15 juni. 


Vleeshal beschikt over een bijzondere collectie kunstwerken, waaronder ‘Compositie met dubbele lijn en blauw vlak’ (1934) van Marlow Moss. Dit werk is sinds 2005 in langdurige bruikleen bij M HKA in Antwerpen. Daar opende vorige week een nieuwe archiefpresentatie gewijd aan Marlow Moss. ‘Compositie met dubbele lijn en blauw vlak’ en de documentaire van Visser en Van der Hout worden er beide getoond. De presentatie is tot en met 21 augustus 2022 te zien.