Nieuwe voorzitter voor de 50-jarige “Van Dixhoornbrigade”

Dat het zo feestelijk zou worden bij de Middelburgse reddingsbrigade had de brigade niet verwacht! Dit jaar viert de club niet alleen haar 50-jarig bestaan, maar mag ook nog eens flink wat leden verwelkomen. Ook krijgt de brigade een nieuwe voorzitter.

Leo Wolterman (53) is al maar liefst 30 jaar lang voorzitter van de Van Dixhoornbrigade. Op 9 maart wordt hij opgevolgd door Roland de Jong (35), die net als Wolterman een jaar of 7 was toen hij voor het eerst kwam zwemmen bij de reddingsbrigade. In de tijd dat Wolterman voorzitter was, veranderde er een hoop. Ook raakte Middelburg zijn zwembad kwijt om plaats te maken voor het Vrijburgbad op de grens van Middelburg en Vlissingen.

Waar de brigade eerst nog verantwoordelijk was voor de strandbewaking in Dishoek en Zoutelande, werd die taak overgedragen aan de Stichting Strandexploitatie Walcheren.

Beide gebeurtenissen hadden een negatief effect op het ledenaantal. Inmiddels groeit de brigade echter weer als kool. De aandacht voor de inzet van de rampenploeg bij de overstroming afgelopen zomer in Limburg heeft daar wellicht aan bijgedragen.

De aankomende voorzitter Roland de Jong (links) en vertrekkend voorzitter Leo Wolterman (rechts) / ©Van Dixhoornbrigade

Tussen 1 januari 2020 en 31 december 2021 groeide de club met maar liefst 30% (van 145 naar 186 leden). Wolterman draagt dus een bloeiende vereniging over die dit jaar ook nog eens haar 50-jarig jubileum viert. Corona maakte het plannen van festiviteiten lange tijd erg moeilijk, maar inmiddels is duidelijk dat de club haar leden een leuk uitje aanbiedt. Ook komt er op 8 oktober een reünie waarvoor ook oud-leden zijn uitgenodigd.

Dat de coronamaatregelen inmiddels vrijwel volledig zijn opgeheven, maakt dat de Van Dixhoornbrigade ook weer volop activiteiten kan organiseren buiten het zwembad. Ook wordt er weer getraind met de reddingsboten en naar verwachting worden komende zomer ook weer evenementen bewaakt.

Inmiddels heeft de jubilerende vereniging overigens ruim 190 leden. Als het aan de nieuwe voorzitter ligt, zijn dat er komend seizoen 200.

“Ouders konden lange tijd niet kijken in het zwembad. Met name bij de jongere proefzwemmers hebben we gemerkt dat dit echt een hindernis was. Nu we ook ouders weer mogen verwelkomen in het bad, hopen we op nog wat extra jeugdleden. We kunnen nu bovendien ook weer aan de slag met onze boten dus de jongeren die bij ons lid zijn, kunnen we nu ook weer wat extra’s bieden buitenom het zwemmen.”

Roland de Jong

Wie wil kijken of de reddingsbrigade wat voor hem/haar is, mag sowieso twee keer gratis meezwemmen. Je kunt leren zwemmend redden vanaf het moment dat je over een A-zwemdiploma beschikt. Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je ook oefeningen doen met de (junior)rampenploeg of de strandwachtopleiding volgen. Je leert dan ook varen en samen met leeftijdsgenoten kun je worden ingezet bij bewakingen van evenementen op en rond het water. Lid worden kost nog geen 15 euro per maand.

Comments are closed.