Na ruim 38 jaar buschauffeur te zijn geweest gaat Arie vandaag met pensioen

Ruim 38 jaar en 8 maanden. Zolang is Arie buschauffeur geweest in Zeeland. Vandaag heeft hij zijn laatste rondje gereden, om daarna met pensioen te gaan.

Het begon allemaal op 1 maart 1984 in Westkapelle. Daar begon Arie zijn carrière als buschauffeur bij de stalling. Hier stonden toentertijd nog maar vijf bussen. Arie kreeg hier zijn opleiding van zijn mentor tot chauffeur. Nadat hij zijn opleiding had afgerond, verhuisde hij naar de stalling in Stromenwijk. Daar zat de toenmalige stalling van ZWN (Zuidwest Nederland), die later overging naar ZWN-groep.

ZWN groep was de voormalige Nederlandse streekvervoerder die van 1994 tot 1999 bestond. Op 1994 fuseerden de streekvervoerders West Nederland te Boskoop, en Zuid-West-Nederland te Zierikzee tot ZWN groep. Zij verzorgen met ongeveer 1100 bussen, 250 taxi’s en een twintigtal stallingen het vervoer. Al na vijf jaar (in 1999) fuseerde de ZWN-groep met overige Verenigd Streekvervoer Nederland tot Connexion. Toen de streekvervoer ondergebracht werd bij Connexion, verhuisde Arie ook mee. Hij ging toen werken vanuit de stalling aan de Diodeweg in Middelburg.

Arie die aan zijn favoriete rondje begint

Tijdens zijn vak heeft hij veel leuke, rare en opmerkelijke dingen meegemaakt, zo vertelt hij in een interview aan onze redactie. Zo had Arie tijdens kerst een avonddienst met een ritje Vlissingen. In Pauwenburg woonde een Surinaamse vrouw, die wist dat Arie moest werken. Toen Arie bij die halte aankwam, stond de vrouw klaar met een heerlijke pan vol met Surinaamse gehaktballen. “En die smaakten goed!”, voegt hij er aan toe.

Als we vragen naar iets wat hem bij blijft, moet Arie lachen. Hij kan zich nog een zaterdagavond herinneren, toen hij een bus vol jongeren meehad die onderweg waren naar Carnaval. Om de jongeren een beetje in de sfeer te brengen reed hij een paar rondjes extra over de rotonde. Toen de sfeer begon te komen in de bus, was Arie van achter zijn stuur heerlijk mee aan het doen met de jongeren.

“Dit is toch waar je het voor doet! De band met de passagiers vond ik altijd belangrijk”.

Arie

Wat hem altijd bij zal blijven is dat hij heel veel mensen kende. Zo was zijn favoriete rondje, een rond Walcheren. In vaktermen is dat lijn 53/52. Hij ontmoette daar in de jaren 90 een paar jonge dames, die in de bus zaten onderweg naar school. Jaren later stapte één van die vrouwen weer in zijn bus. Nu heeft ze kinderen, en is ze een volwassen vrouw. Dat is mooi om te zien, hoe je sommige mensen ziet groeien.

Vandaag was zijn afscheidsritje. Een vrouw reed al 23 jaar lang met Arie mee naar Domburg toe. Vandaag was ze weer in zijn bus, en had ze een afscheidspakketje mee. Dat is iets wat Arie zeer kan waarderen! “Dit is toch waar je het voor doet! De band met de passagiers vond ik altijd belangrijk”.

Arie begint aan zijn laatste dag als chauffeur

Nadat hij zijn routes had gereden, heeft hij afscheid genomen van zijn collega’s. De kantine zat vol! Veel collega’s, oud collega’s maar ook passagiers waren aanwezig op Arie zijn afscheid. “We hebben het gezellig gehad, en er zijn veel oude koeien uit de sloot gehaald”.

Met de vraag wat Arie in zijn pensioen gaat doen, is het even stil. Dan begint hij met opsommen wat hij nog allemaal gaat doen. We horen vakantie voorbij komen, maar ook veel tijd doorbrengen met zijn drie lieve kleinkinderen. Ook gaat hij nog tijd steken in zijn verzameling van de tweede wereldoorlog. Hij verteld dat zelfs diverse museums hem al hebben benaderd, of hij daar geen vrijwilliger wilt worden.

Arie zal dus voorlopig nog niet stil zitten, maar na 38 jaar, en 8 maanden is hij geen buschauffeur meer, maar we gaan hem nog genoeg tegenkomen!

Het afscheid in de kantine