Muziekproject podium-Z viert 20 jarig bestaan!

Podium-Z, twintig jaar geleden opgericht onder de naam Hooi!Koorts, en nu onderdeel van Welzijn Veere bestaat dit jaar 20 jaar. Reden voor een feestje dus!

En dat wordt op 14 april 2022 gevierd bij La Grande Finale van de bandcompetitie in Schuttershof te Domburg. Met optredens van de finalisten van de twee voorrondes SowieZo, MEN, Arnon Dijon en Baneham, van de workshopbands en niet te vergeten van de coaches van Podium-Z met hun Big-Band. Belangstellenden, in het bijzonder ex-deelnemers van het project, worden van harte uitgenodigd deze avond bij te wonen, die officieel geopend wordt door wethouder Pieter Wisse.

Het ontstaan van Podium-Z kende een lange aanloop, want de erkenning van de Zeeuwse jeugd- en popcultuur is nog maar van de laatste decennia. Toen eind jaren zeventig steeds meer jongeren een bandje begonnen en bij de jeugd de behoefte ontstond om ergens op te kunnen treden, kwam daar langzaam oog voor.

In 1989 werd de Pop Vereniging Zeeland (later Stichting Popmuziek Zeeland) opgericht. Cor de Jonge, consulent popmuziek bij SCOOP, ondersteunde en organiseerde popprojecten als De Zeeuwse Belofte en de Zeeuwse popprijzen. In oktober 2002 was hij samen met, toen HZ-student Christa Kranenburg, de grondlegger van de eerste editie van Hooi!Koorts, een jongerenproject dat ontstond uit een samenwerkingsverband van de Gemeente Veere, SCOOP en Discotheek De Hooizolder. Een culturele ontmoetingsplek voor de jeugd werd geboren.

Hooi!Koorts gaf talentvolle jongeren uit heel Zeeland de kans om podiumervaring op te doen. Van cabaret tot muziek, van dans tot hip-hop: alles was mogelijk. Vanaf het tweede jaar werd dat beperkt tot muziek en dans. Hooi!koorts vulde het grote gat tussen Kunstbende, het podium voor absolute beginners en de podia voor gevorderden; De Zeeuwse Belofte en later Popaanzee.

Het voortbestaan van Hooi!Koorts kwam na twee jaar in gevaar, maar het kon door steun van Provincie en Gemeente toch door blijven gaan. Vanaf die tijd kwam René de Dreu in beeld en hij hield zich als mede-organisator (en tegenwoordig als ere-jurylid) met het project bezig. Hij benadrukt het belang ervan: “Door podiumprojecten als Hooi!Koorts kregen en krijgen Zeeuwse jongeren veel kansen zich met popmuziek bezig te houden. Artiesten die meededen aan deze projecten werden niet zelden beroemd. Kijk bijvoorbeeld naar Laurens Troost, de gitarist van de Schouwse punkrockband For the Alliance, die de eerste finale won. Hij richtte samen met gitarist Huib Eversdijk de punkrockband Destine op waarmee ze over de hele wereld toerden en in Nederland op Lowlands en Pinkpop stonden. Ze maken nu nog furore met de door hun opgerichte Dirty Daddies”. Wie regelmatig op Hrieps komt, kent ze vast.

Hooi!Koorts bleek een belangrijke kweekvijver voor nieuw en jong poptalent te zijn. Vanaf de eerste editie zijn er veel jongeren doorgestroomd naar muziekopleidingen als het conservatorium of popacademies of zijn terecht gekomen in landelijk bekende bands als Navarone, PEER, de band van Anouk of bijvoorbeeld als muzikant bij Paul de Leeuw. Beroemd jazzsaxofonist Jasper van Damme, nu in het Metropole-orkest, begon zijn carrière bij Hooi!koorts als zanger van een hardrockband.

De Dreu vertelt dat het altijd volle bak was bij het succesvolle Hooi!Koorts dat op woensdagavond in de Hooizolder bij Westkapelle en later in De Zandput in Serooskerke werd georganiseerd. 200 bezoekers bij de voorrondes was geen uitzondering en de finale trok op zijn hoogtepunt zelfs het maximum van 800 belangstellenden. Naar en van Hooi!Koorts reden gratis bussen door heel Walcheren. De opzet van de bandcompetitie is overigens alle jaren hetzelfde gebleven, een aantal voorrondes met 4 à 5 bands (in coronatijd waren het er wat minder) en een finale. De presentatie en jurering lagen in die tijd in handen van bekende Zeeuwen zoals onder andere Escha Tanihatu en Danny Vera.

Toen in 2008 Hooi!Koorts als werkgroep waarvan René de Dreu de leiding had bij de toen opgerichte Veerse Jeugdraad werd ondergebracht, kwam welzijnswerker Joke Damen van Welzijn Veere ook bij de organisatie. Hooi!koorts werd Podium-Z, waarbij de ‘Z’ nergens voor staat, “het klinkt gewoon wel lekker zo!”

Om nog meer jongeren warm te laten lopen voor muziek werd er in samenwerking met Kunsteducatie Walcheren en onder leiding van professionele coaches, Virgil Piqué en Sander Bosselaar onder andere, begonnen met het organiseren van muziekworkshops waarvoor muzikale jongeren zich op kunnen geven. Ze leren hier samen te spelen en op te treden, zonder dat daar muziekkennis vooraf of het bezitten van een instrument voor nodig is. Volgens Joke Damen gaan jongeren die eerder in zo’n bandje begonnen zijn, vaak een professionele muziekopleiding volgen en vervolgens komen ze dan weer terug bij Podium-Z als muziekcoach. Ook de vrijwilligers van licht-, geluid en techniek stromen vaak door naar opleidingen op die gebieden. En er ontstaan geregeld bandjes bij Podium-Z, die daarna weer doorstromen in het Zeeuwse popcircuit. “Maar”, zegt Joke Damen, “bij Podium-Z is het vooral belangrijk dat de sfeer goed is en dat alles gemoedelijk verloopt. Of je nu heel muzikaal bent, is van ondergeschikt belang; je mag fouten maken. Bovendien is de verbindende factor enorm, bij Podium-Z worden vriendschappen voor het leven gesloten”. De beginnende bands zijn trouwens ook regelmatig op de Zeeuwse podia te zien. De toenmalige ‘jongste band van Zeeland’ The Travelling Trashcans maakte in 2019 een geweldig debuut op het muziekfestival Tribute to Woodstock Middelburg.

Dat is Podium-Z! Niet alleen zijn er de bandcompetitie en de workshopbands, het is ook een opleidingsplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in de activiteiten daar omheen. Hooi!koorts /Podium-Z kreeg niet voor niets navolging in de rest van Zeeland: Spectra in de Bevelanden, Steenworp in Zeeuws Vlaanderen en Regioruis in Schouwen-Duiveland. Opbouw van het podium, afstellen van licht en geluid, filmen, fotograferen, presenteren etc., het wordt allemaal vol enthousiasme door de jeugd gedaan. Dit en nog veel meer is allemaal live mee te maken tijdens La Grande Finale op Witte Donderdag die om 19:00 uur zal beginnen. De toegang is gratis. De organisatie moedigt iedereen aan een kijkje te komen nemen. In het bijzonder de ex-deelnemers van het project, zodat de avond ook het karakter van een reünie krijgt.