Leerkracht De Wissel uit Vlissingen in de race voor landelijke titel Filmleraar van het Jaar 2022

Om meer aandacht te vragen voor de kracht van film in het onderwijslokaal wordt voor de 5de keer de verkiezing Filmleraar van het Jaar georganiseerd.

Uit de regionale voorrondes in het hele land maken zeven filmleraren, waaronder leerkracht Martijn Fincke van basisschool De Wissel uit Vlissingen kans op de titel Filmleraar van het Jaar 2022. De genomineerden geven zowel les in het basis als voortgezet onderwijs in Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Buitenpost, Gouda en Vlissingen. De Filmleraar van het Jaar 2022 wordt in november bekendgemaakt.

Steeds meer leraren zijn bezig met les geven aan de hand van film. Hiermee helpen ze leerlingen beeld beter te duiden en te begrijpen. Daarnaast verlevendigen ze het eigen curriculum, bijvoorbeeld door film in te zetten om complexe maatschappelijke vraagstukken als racisme beter te begrijpen, leerlingen te motiveren boeken te lezen na het zien van een boekverfilming, of bewoners van bejaardenhuizen te interviewen voor een korte film over de koude oorlog. 

“We zijn ontzettend blij met deze zeven leraren die allemaal op een unieke manier de kracht van film omarmen in hun vakgebied. Ze laten zien dat je zowel in het basis als voortgezet onderwijs op een heel laagdrempelige manier met film aan de slag kunt. We kregen fantastische aanmeldingen vanuit het primair onderwijs en alle vakgebieden van het vo: van CKV tot aardrijkskunde, van biologie tot Nederlands. Vorig jaar zat er een docent Frans in de finale, dit jaar dingen twee docenten geschiedenis mee naar de titel Filmleraar van het Jaar.”

Margreet Cornelius, projectleider van Netwerk Filmeducatie over Filmleraar van het Jaar 2022

De vakjury verdiept zich de komende tijd in deze toptalenten en bestaat dit jaar uit opleider van de minor Filmeducatie & Mediawijsheid aan de Hogeschool Leiden Tjeerd Dijkstra, filmjournalist van dagblad Trouw Remke de Lange, filmmaker Sam Yazdanpanna, Filmleraar van het Jaar 2021 Elroy Gramsbergen en een van de winnaars van de Documaken profielwerkstukwedstrijd, de scholier Daniel Shen. Dé Filmleraar van het Jaar 2022 wordt 16 november, tijdens een feestelijk verkiezingsevent op International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), bekend gemaakt.

De Filmleraar van het Jaar maakt lessen via film aantrekkelijk voor leerlingen en zet film bewust in, zodat leerlingen méér leren zien, en zich beter leren uitdrukken als ze zelf film maken. Het is iemand die leerlingen met film activeert en film inzet om aan lessen vorm te geven. De winnaar van de verkiezing is gedurende één schooljaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, mag een jaar lang gratis naar de film en met de klas naar een filmfestival of theater naar keuze. Ook neemt de winnaar plaats in de jury van de volgende verkiezing.