GGD Zeeland start volgende week met vaccinatie apenpokkenvirus

Een Vaccinatie wordt toegediend ©GGD Zeeland

De GGD Zeeland start woensdag 10 augustus met het vaccineren van hoogrisicogroepen tegen apenpokken. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die geregistreerd staan als gebruiker van de hiv-preventiepil PrEP. Ook mensen met hiv worden uitgenodigd voor een prik.

Daarnaast kunnen ook mensen die bekend zijn bij de SOA-poli een uitnodiging voor een vaccinatie verwachten. “Vaccinatie is één van de manieren om de uitbraak van apenpokken te bestrijden door overdracht van het virus te beperken”, aldus Fleur Groenendijk, arts infectieziektebestrijding bij de GGD Zeeland.

De GGD hoopt dat iedereen die een uitnodiging ontvangt ook echt een vaccinatie haalt. “Zo bescherm je jezelf tegen deze vervelende infectieziekte en wordt verspreiding van apenpokken tegengegaan. Wees ook alert op klachten die passen bij apenpokken, bij jezelf en anderen. Vermijd dan intiem contact.”

Wie de ziekte heeft, krijgt vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen of vermoeidheid. Dat kan na vijf tot 21 dagen na de besmetting. Na één tot drie dagen krijgt iemand die besmet is uitslag over het lichaam en mogelijk ook in het gezicht. “Je kunt er goed ziek van zijn”, aldus de GGD. Na twee of drie weken drogen de blaasjes in en blijven korsten over.

De GGD meldt dat bijwerkingen kunnen optreden na de vaccinatie. “De meest voorkomende bijwerkingen zijn: een lokale reactie (pijn, roodheid, zwelling) op de injectieplaats, daarnaast aspecifieke klachten zoals spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid en koorts of verhoging.”

Dit is een bericht via Omroep Zeeland–