Gemeente Veere gastheer van de jaarlijkse VZG-dag

Op maandag 11 oktober vond in de Grote Kerk in Veere de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de Vereniging Zeeuwse Gemeenten (VZG) plaats. De gemeente Veere was dit jaar gastgemeente.

Burgemeester Rob van der Zwaag opende de middag en heette iedereen welkom in de historische Grote Kerk in Veere. Vervolgens sprak de voorzitter van de VZG en burgemeester van gemeente Sluis Marga Vermue traditiegetrouw haar jaarrede uit met een terugblik op de afgelopen periode en een vooruitblik naar de toekomst. Tijdens de algemene ledenvergadering kwamen interessante sprekers aan bod, waaronder Pieter Jeroense (plaatsvervangend directeur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten) en Gertjan van der Bruggen (Zeeuwse Ombudsman) en Reinier van Zutphen (Nationale Ombudsman).

Vervolgens volgden de aanwezigen een gevarieerd programma met werkbezoeken. Tijdens de bezoeken stonden thema’s als duurzaamheid, cultuur en leefbaarheid centraal. Tegelijkertijd werd er een link gelegd met de opgaven op dat gebied waar de Zeeuwse overheden binnen het Overleg Zeeuwse Overheden aan samenwerken. 

Tijdens het werkbezoek op Camping Weltevreden in Zoutelande kregen de deelnemers meer te horen over de manier waarop het bedrijf met duurzaamheid omgaat. Op Camping Ons Buiten werd verteld over hoe de camping de afgelopen jaren is veranderd en hoe innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen een plek heeft binnen het bedrijf. Wethouder Chris Maas nam een groep mee door Domburg, onder andere langs de Hoge Hil, de boulevard en het Burgemeester van Teylingenpark. Hij vertelde hierbij over de leefbaarheid, toerisme en geschiedenis van Domburg. In Veere werd ook een stadswandeling gemaakt, gecombineerd met een bezoek aan het Museum Veere.
 

Door het coronavirus was de dag al ruim twee jaar niet meer fysiek gehouden. Dit jaar waren rond de 60 bestuurders aanwezig en was er voldoende ruimte voor ontmoeting, inspiratie en kennisdeling. De interessante dag werd afgesloten met een diner in de Grote Kerk van Veere.