De Kazematten in Vlissingen voorlopig niet toegankelijk

©Gemeente Vlissingen

De Kazematten in Vlissingen blijven uit voorzorg voorlopig gesloten. Tijdens een inspectie is geconstateerd dat de muren in een slechtere conditie zijn dan voorheen. Omdat de veiligheid van de museumbezoekers en medewerkers voorop staat, heeft het waterschap besloten direct bouwkundig onderzoek uit te laten voeren.


Uit het onderzoek blijkt dat de schade géén gevolgen heeft voor de constructieve functie van de waterkering en ook niet voor de verkeersveiligheid van de gebruikers van de boulevard.

De Kazematten zijn de eeuwenoude ruimten in het hart van het Keizersbolwerk. Ze zijn eigendom van waterschap Scheldestromen en aangewezen als rijksmonument.
Het bouwwerk bestaat uit 13 ruimten, waarvan er een aantal worden gebruikt door het muZEEum. Deze ruimten zijn gesloten in het stormseizoen en worden normaal gesproken opengesteld van april tot oktober.

Eind maart 2022 is geconstateerd dat er scheuren in de muren zijn bij gekomen en dat sommige muren opbollen. Als gevolg van het zoute milieu en vocht, zijn de muren in de Kazematten in zorgelijke staat.
De 1e laag van de muur heeft veel vocht opgenomen waardoor de stenen hun stevigheid verliezen. Dit heeft geen gevolgen voor de constructie, omdat de muren meer dan 1 meter dik zijn en het er naar uitziet dat alleen de 1e laag is aangetast.

De stenen die in slechte staat zijn, kunnen wel los gaan laten. Het waterschap wil voorkomen dat dit gebeurt op het moment dat er bezoekers in de Kazematten aanwezig zijn. Daarom blijven de deuren voorlopig gesloten. Er vindt nader onderzoek plaats, waarbij ook wordt bepaald welke maatregelen er nodig zijn.