Bijzonder bier in kleine oplage op het Abdijbierfestival Middelburg

©RK Fotografie

Het klinkt misschien verre van smakelijk. Maar het is een smaaksensatie die werkelijk uniek is. De één vind het fantastisch, de ander moet er echt aan wennen. Maar Stichting Bier in Zeeland, organisator van het festival, beschikt over een bijzondere collectie oude lambiekbieren, die tijdens het evenement in beperkte oplage kunnen worden geproefd.  

Onder Lambiek moet je verstaan: op natuurlijke wijze in houten vaten vergist bier, de zogenaamde ‘spontane gisting’. In België raakte dit type bier vanaf begin 1800 in zwang, toen men de hygiëne in brouwerijen beter onder de knie kreeg. Lambiek was onder het ‘vlies’ in het vat lang houdbaar en relatief sterk van alcohol. Er zat naast gerst mout veel tarwe/tarwemout in, een kostbare zaak. Er werd geen verse hop gebruikt, maar ‘overjaarse’, die geen bitterheid geeft maar wel conserverende eigenschappen heeft. Er werd geen gist toegevoegd, die kwam uit de omgeving via de lucht in het brouwsel en ook in de houten tonnen zat een eigen gist- en bacteriecultuur.

Men ontdekte dat het ‘versnijden’ (mengen) van verschillende lambieken zorgde voor een nagisting van resterende suikers en bottelde daarom het bier. Het bier ging dan schuimen en bruisen, wat voor die tijd tot dan toe onbekend was. Wat een sensatie! Zo ontstonden de Geuze Lambiek en verschillende fruitvarianten, zoals de Kriek Lambiek.

Lambiek werd enorm populair bij onze zuiderburen en er traden ook veel versnijders toe tot de markt, die Lambieken op bestelling lieten brouwen en dan zelf in eigen tonnen lieten afrijpen. Nog steeds bestaan er zulke versnijders (bijvoorbeeld De Cam, Tilquin, Hanssen en Drie Fonteinen).

Door de opkomst van de pils nam de populariteit af en geleidelijk gingen grote lambiekproducenten de smaak verzoeten, met suikers en fruitsiropen. Bijna alle lambiekbrouwers gingen naar de knoppen. Heldhaftige lambiekbrouwers als Jean Pierre van Roy (Cantillon), Henri van der Velden (Oud Beersel), Frank Boon (Boon) en Girardin hielden de smaken toch puur, zonder compromissen! Lindemans, Timmermans, Mort Subite en De Troch volgden deels. Gelukkig keerde het tij en de lambiekbrouwers zijn inmiddels weer immens populair. Hun brouwerijen zijn mooi, ambachtelijk; hun bieren zijn verrassend en mooi te combineren met eten. Liefhebbers van over de hele wereld komen proeven en ‘beleven’.   Nieuwe brouwers zijn erbij gekomen (Lambiekfabriek, De Herberg) en er volgen er nog. Ook buiten het Pajottenland en zelfs buiten België wordt inmiddels weer veel lambiek of zurig bier gemaakt. In Nederland zijn er inmiddels ook diverse te vinden.  Maar de prijzen overtreffen inmiddels met gemak de prijs van veel wijn.

Alleen de echte volgens de regels gemaakte Lambieken mogen het predikaat ‘Oude’ dragen. Dus staat er ‘oude geuze’ of ‘oude kriek’ op uw fles, dan is dat het echte, ongezoete, natuurlijk vergiste en op hout gerijpt bier!

Een sensatie voor liefhebbers en een niet terugkerend fenomeen:

ONCE IN A LIFETIME, in goed Vlaams!