Algemene herdenkingsplaats Middelburg begraafplaats verrijkt met kunstwerk

7 oktober is op de algemene gedenkplaats van de begraafplaats in Middelburg het kunstwerk Papa’s deur onthuld door schenker Hans Romkes en wethouder Carla Doorn. Papa’s deur is in 2003 gemaakt voor Hans door Cemal Demir.

Papa’s deur symboliseert een op een kier staande deur waardoor een vermiste persoon ieder moment weer binnen kan komen. Het kunstwerk op de begraafplaats biedt mensen een plek waar ze iemand kunnen herdenken als ze zo’n plek niet of niet in de buurt hebben.

Toen op 9 oktober 1987 de Middelburgse inwoner Peter Romkes verdween, echtgenoot en vader van vier kinderen, kon niemand weten dat de nachtmerrie waar zijn vrouw en kinderen in terechtkwamen, van het ‘niet weten’, tot op vandaag zou voortduren. Peter Romkes is nog steeds vermist. Alle kinderen gaan op een andere manier met de vermissing om. Zoon Hans wordt op een gegeven moment lid van de vereniging ‘Achterblijvers na vermissing’. Deze vereniging onderhield nauwe banden met ‘Tros Vermist’. Via de Tros komt er in 2003 een actie om voor 50 achterblijvers een kunstwerk te laten maken. Ook Hans krijgt een kunstwerk. Kunstenaar Cemal Demir maakt ‘Papa’s deur’ voor hem.

Het kunstwerk stond jarenlang in Hans’ tuin. Eerst in Hulst, waar hij destijds woonde, en later in Noordbroek waar hij naartoe verhuisde. Nu Hans dit najaar terugverhuist naar Middelburg heeft de familie Romkes de gemeente Middelburg benaderd. Zij hadden de wens het kunstwerk te schenken aan de begraafplaats om het zo een mooie bredere bestemming te geven.

Die bredere bestemming krijgt het kunstwerk op de algemene gedenkplaats waar het vanaf nu staat. Deze gedenkplaats voorziet al jaren in een behoefte die er aan zo’n plek is. Er worden regelmatig bloemen of kaarsjes op plek achtergelaten. Het kunstwerk is een mooie symbolische toevoeging aan deze plek waar zowel achterblijvers van een vermissing als mensen die dierbaren hebben verloren die ze hier willen gedenken een plek krijgen om dat te doen.