25 jaar Beste gemeenten: Veere winnende gemeente van Zeeland

©Archief foto WFM96 / Jelte Poppe

De nieuwe resultaten van Beste gemeenten staan in het magazine: EW. Het is een jaarlijks onderzoek in samenwerking met Bureau Louter naar de woonaantrekkelijkheid van alle gemeenten. Een jubileum, want op 1 maart 1997, dit jaar dus 25 jaar geleden, verscheen de eerste editie van het onderzoeksproject in weekblad Elsevier. De winnende gemeente van de provincie Zeeland is Veere!

Onderzoekers kijken zorgvuldig naar de nabijheid, omvang, variëteit en kwaliteit van tientallen aspecten van elke woonplek. In totaal tellen 122 indicatoren mee. Die zijn verdeeld over elf rubrieken: onderwijs en kinderopvang, zorg, winkels, vrijetijdsactiviteiten, gebouwde omgeving, natuurlijke omgeving, weinig overlast, veiligheid, opbouw bevolking, rustige en gezonde omgeving, en bereikbaarheid.

De ranglijst van Beste gemeenten toont aan hoe alle 344 gemeenten ten opzichte van elkaar in het ideaalplaatje passen van de ‘gemiddelde Nederlander’. Rozendaal staat op plek 1, het Noord-Hollandse Bloemendaal en Laren eindigen respectievelijk op plek 2 en 3. Gemeente Veere is de winnende gemeente van de provincie Zeeland en behaald plek 26 op de ranglijst van de in totaal 344 gemeenten.