Vlissingse vrouwen, Suriname en slaafgemaakten

Hilde Neus, verbonden aan de Universiteit van Suriname in Paramaribo, zal op vrijdag 2 september in het Zeeuws maritiem muZEEum een presentatie geven over de rol van vrouwen in het Zeeuwse slavernijverleden; in Vlissingen en in Suriname. 

Het verhaal van Hilde Neus begint heel dicht bij huis, in het Zeeuws maritiem muZEEum, bij mevrouw Lampsins. Binnen het tijdbestek van een eeuw zal Neus de rol van Vlissingen als stad, de rol van voorname Vlissingers in de slavenhandel en de plantage-economie onder de aandacht brengen. De plaats van Vlissingse vrouwen in de Surinaamse samenleving en de relaties tussen hen en de later vrijgemaakte gekleurde en zwarte vrouwen, neemt ze daarin mee. Ook maakt Hilde Neus duidelijk welke mogelijkheden deze vrouwen zagen om, ondanks alle wettelijke beperkingen, te stijgen op de maatschappelijke ladder. 

Door het beschrijven van de familierelaties en de verbindingen met de mensen van Suriname, vertelt Hilde Neus een breder verhaal over de kolonie en over de relatie tussen Vlissingen en slavernij. Door dit verhaal over de totaal tegenovergestelde aspecten van exorbitante rijkdom en uitbuiting, onvrijheid en bittere armoe kan de relatie tussen Vlissingen en Suriname worden geduid.

De presentatie van Hilde Neus is op vrijdag 2 september en begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur) en duurt ongeveer een uur. De toegang is gratis, het aantal plaatsen is beperkt. Vooraf reserveren is noodzakelijk: info@muzeeum.nl