Pontje varen tussen station en binnenstad

Op 21 juli is op de Kenniswerf in Vlissingen het pontje te water gelaten van het project Fieldlab Autonomous Sailing Technology (‘F.A.S.T’). Tot 31 oktober zijn er dagelijks 2 heen-en-weer vaartochten per uur tussen 10.00 uur en 22.00 uur.

De pont is een high-tech-vaartuig en brengt passagiers voor € 5,- enkele reis in ongeveer 5 minuten naar hun bestemming. Het is de snelste verbinding tussen het stationsgebied en de binnenstad.
Onderweg is het genieten geblazen van het schitterende uitzicht op de megajachten van Damen Yachting en alles wat er in de buurt gebeurt. Het pontje wordt voorlopig nog niet bestuurd door een computer en sensoren, maar door een schipper. De technologie gaat eerst leren hoe de schipper in de praktijk een boot bestuurd. Het F.A.S.T. project kan hiermee data verzamelen over het autonoom varen.

Inwoners en andere belangstellenden krijgen door dit project de mogelijkheid om deze techniek uit 1e hand te ervaren. Het uiteindelijke doel is dat de schipper nog wel aanwezig is, maar alleen voor extra veiligheid. Er kan worden opgestapt op de steiger bij het station en de steiger aan het einde van de Dokhaven.

Het project F.A.S.T. richt zich op de ontwikkeling van autonoom varen en het gebruik hiervan in verschillende sectoren in Zeeland. Zoals de logistiek, personenvervoer en toerisme. Binnen dit innovatieve samenwerkingsverband werken sectoren, technologieaanbieders, kennisinstellingen en overheden 2,5 jaar samen om te innoveren en experimenteren rond het thema autonoom varen. Een belangrijk onderdeel van het samenwerkingsverband is het onderwijs- en onderzoekaspect, waarmee studenten op deze technologie worden voorbereid. Maar waarmee ook het bedrijfsleven sneller kan ontwikkelen met de kennis van HZ University of Applied Sciences en de TU Delft.