Indiëherdenking op 10 september

De Indiëherdenking zal op 10 september plaatsvinden.

Dit jaar organiseert de gemeente Vlissingen op zaterdagavond 10 september 2022 opnieuw een Indiëherdenking op de Noorderbegraafplaats. Tijdens deze herdenking wordt de oorlogsgeschiedenis van voormalig Nederlands-Indië herdacht.

De plechtigheid begint om 18.30 uur en duurt tot ongeveer 19.30 uur. Er is nadrukkelijk aandacht voor de daaropvolgende periode en de koloniale oorlog (1945-1950) en de komst van de Molukkers naar Nederland. De Indische Vereniging Koempoelan en de Stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon leveren een bijdrage aan de herdenking.De herdenking wordt gehouden op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen. Tijdens de herdenking worden bloemen gelegd voor de slachtoffers van de Japanse bezetting en de periode daarna.


In 2022 is er voor het eerst na afloop van de herdenking een Indische rijsttafel. De Indische rijsttafel behoort tot het immaterieel erfgoed en is vaak onderdeel van belangrijke gebeurtenissen, zoals nu ook deze herdenking. Het programma is te vinden op de website van Gemeente Vlissingen.