Hart voor Veere lost verkiezingsbelofte in: parkeertarieven gaan omlaag

Hart voor Veere (HVV) lost alsnog een belofte in, gedaan tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen: de parkeertarieven in de gemeente gaan per 1 januari omlaag. De verlaging kost de gemeente een half miljoen euro. Dat wordt betaald uit het huidige overschot op….. de parkeertarieven.

Het was een heftige verkiezingsstrijd in maart in Veere. Meest besproken thema: de verhoging van de parkeertarieven die het vorige college van B&W, bestaande uit PvdA/GroenLinks, CDA en DTV, had doorgevoerd. Lijsttrekker Marcel Steketee van HVV beloofde dat als zijn partij in het college zou komen, de tarieven omlaag zouden gaan. De kiezer was duidelijk: HVV won de verkiezingen en vormde met de SGP, VVD en ChristenUnie het nieuwe college.

Scherpe randjes

Nu, ruim een half jaar later, lost Marcel Steketee zijn verkiezingsbelofte in. Vandaag presenteerde hij namelijk zijn parkeerplan met de veelbetekende titel ‘Samen de scherpe randjes eraf halen’. De belangrijkste punten: het hoogste tarief van 5,20 euro per uur verdwijnt, op één uitzondering na. Bij de Jumbo in Zoutelande blijft het bestaan, zij het dat het eerste uur daar gratis wordt. Voor de rest van de gemeente wordt vanaf volgend jaar het hoogste uurtarief 3,20 euro. Dat geldt ook voor plekken waar je nu nog 3,60 euro betaalt. Op parkeerterreinen met een tarief van 2,80 per uur betaal je straks 2,40 euro. De huidige uurtarieven van 2,40 euro en 2,00 euro gaan niet omlaag. Al eerder werd bekend dat vanaf dit jaar alle parkeerterreinen van november tot maart gratis worden. En sinds 1 juli geldt betaald parkeren in de gemeente van 9.00 tot 19.00 uur, dat was tot 21.00 uur.

Westkappelse Zeedijk

Ook het parkeren op de Westkappelse Zeedijk wordt goedkoper. Een jaarkaart gaat 40 euro kosten, dat was 100 euro. Over een lengte van 700 meter op de dijk, van vuurtoren Noorderhoofd tot strandopgang Hogeweg (ter hoogte van het voormalige hotel Westduyn) kunnen zo’n 300 auto’s gratis parkeren. Dat gaat van november tot maart ook gelden voor geheel Zoutelande en Dishoek en de Joossesweg in Westkapelle. Verder mogen bezoekers vanaf 1 januari niet meer parkeren op het Oranjeplein in Veere en bij café Tramzicht in Domburg. Daar kunnen dan alleen nog maar vergunninghouders terecht.

Heet hangijzer

Wethouder Marcel Steketee hoopt met de nieuwe parkeertarieven van een heet hangijzer verlost te zijn. “Voor ons is belangrijk dat de nieuwe maatregelen op groot draagvlak kunnen rekenen. We hebben gesproken met de dorps- en stadsraden van Dishoek, Zoutelande, Domburg en Veere en met allerlei belangenorganisaties. Dat heeft in diverse kernen geleid tot verschillende aanpassingen. Zo wilden Zoutelande en Dishoek overal gratis parkeren in de winter, iets waarvoor Domburg absoluut niet voelde. De wens om het Oranjeplein in Veere te reserveren voor vergunninghouders leefde heel sterk bij de Stadsraad Veere. Men wil hiermee het autoverkeer op de Kaai beperken.”

Foto: Omroep Zeeland