Studenten HZ Bouwkunde bedenken frisse plannen voor station Middelburg

In het station van Middelburg zou een hotel kunnen komen. Of er kunnen studenten in gaan wonen, al zou het ook als kantoorruimte gebruikt kunnen worden. Het zijn allemaal ideeën van 25 studenten bouwkunde van de HZ University of Applied Sciences. Zij hebben het station de afgelopen tijd uitvoerig bestudeerd als onderdeel van hun opleiding tot projectleider vastgoed. Ze hebben onderzoek gedaan naar nieuwe functies of bestemmingen voor het monumentale station.

NS is op dit moment samen met ProRail en de gemeente bezig om plannen te maken voor de renovatie van het station en de omgeving. De invulling van het station hangt af van ondernemers of initiatieven die gebruik willen maken van de ruimtes.

De studenten hebben de eindresultaten gepresenteerd en kwamen met leuke en vernieuwende inzichten. Verdeeld over vijf groepen kregen de studenten, vanuit verschillende rollen, de opdracht om nieuwe plannen te bedenken voor het station. Ze waren vrij om bepaalde functies van het stationsgebouw te laten vervallen of om juist een aantal nieuwe ideeën te introduceren. In de uiteindelijke eindpresentaties werden diverse adviezen gegeven, variërend van een nieuwe indeling van het station tot ideeën voor de koel- en verwarmingsinstallaties en het toepassen van duurzaamheid.

Zo bedachten studenten een invulling als boetiekhotel met een VVV. Het hotel zou in de stijl gegoten worden van een oude treinwagon met oude bagagerekken. Een functie die goed past in de omgeving en de vele toeristen die naar Middelburg komen. Andere studenten hadden meer ingespeeld op de naastgelegen (in aanbouw zijnde) studentenhuisvesting en bedachten een plan voor een aanbouw. De studenten speelden daarbij handig in op de pas gerenoveerde stationsbrug en narkante details in de aanbouw. Door deze aanbouw ontstaat er meer ruimte voor kantoorgelegenheid, zoals flexwerkplekken binnen het stationsgebied.

Marion den Hooglander, NS-stationsmanager van Middelburg, was bij de eindpresentatie aanwezig en is verrast over de ideeën die gepresenteerd zijn. “Het project heeft acht weken geduurd en inmiddels hebben alle studenten de opdracht afgerond”, aldus Marion. “Het leuke aan de eindpresentaties vond ik dat de studenten met veel enthousiasme bleken te hebben gewerkt aan de plannen voor het station. Deze werden ook fantastisch gepresenteerd. We zijn druk bezig om na te denken over de invulling van station Middelburg en alle ideeën die daarbij worden aangedragen zijn bij ons van harte welkom. Het voornaamste daarbij is dat het comfort voor de reizigers verbetert en de studenten hebben laten zien dat er op dat vlak voldoende kansen liggen voor station Middelburg.”

Opleidingscoördinator Ingrid Weegels van HZ Bouwkunde is blij met de opdracht en het resultaat. “We zijn altijd op zoek naar dit soort bijzondere projecten. Hier brengen studenten de opgedane kennis in de praktijk. Ze zien dan meteen dat het wat opbrengt. Je ziet dat ze daar veel van leren en ervan genieten, zeker als ze mee kunnen denken over zo’n iconisch gebouw als dit station. Een prachtige opdracht die volledig past binnen het principe van de opleiding waarin real-life projecten de basis vormen voor de leeromgeving van de studenten.”

 

Be the first to comment on "Studenten HZ Bouwkunde bedenken frisse plannen voor station Middelburg"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*