Archeologische opgravingen bezichtigen in Serooskerke? Dat kan op de nationale archeologiedagen!

Serooskerke Vind jij het leuk om te kijken bij archeologische opgravingen? Pak dan je kans! De gemeente Veere nodigt je uit om te komen kijken bij de opgravingen in Serooskerke.

In het weekend van 18-20 juni 2021 zijn de nationale archeologiedagen. Ook in Serooskerke kunt u een kijkje komen nemen! De komende jaren werkt de gemeente Veere onder andere in Serooskerke aan de vernieuwing van maatschappelijke voorzieningen. Zo zijn in Serooskerke-Oost de voorbereidingen aan de gang voor de bouw voor de nieuwe basisschool, gymzaal, fitness, zorgwoningen en reguliere woningen. Hier voert de gemeente nu archeologisch onderzoek uit. Tijdens de archeologie dagen bent u van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij de werkzaamheden.
De opgraving is bedoeld als zoekactie naar bewoningsresten uit de ijzertijd, resten die terug gaan tot ongeveer 300 – 200 voor Christus.

U krijgt de verschillende vondsten te zien die bij de opgraving zijn gevonden.

Op vrijdag 18 juni en zaterdag 19 juni organiseren de gemeente Veere, de Walcherse Archeologische Dienst en onderzoeksbureau ADC ArcheoProjecten een open dag voor het publiek. Tijdens deze dagen kunt u kennis maken met een opgraving en de archeologie van Walcheren. 
Op het programma staan de volgende onderdelen:

Tijdens een rondgang krijgt u uitleg over wat de archeologen tijdens een opgraving zoeken en vinden. 
U krijgt toelichting over de methoden en –technieken. 
In de wanden van de opgravingsput is de opbouw van de bodem goed te zien. Aan de hand hiervan vertellen de archeologen hoe het landschap in Zeeland is ontstaan.
Ter vergelijking kunt u ook vondsten zien uit andere perioden, zoals de Romeinse tijd of de middeleeuwen.

Op vrijdag 18 juni kent de open dag twee extra aanwezigen:

Jurgen van der Klooster van PAN (Portable Antiquities Netherlands) is specialist en weet veel van verschillende soorten vondsten. Misschien heeft u in uw tuin een leuk en mogelijk heel oud object gevonden. Een vondst, waarvan u al lang afvraagt wat het is. Neem dan vooral uw vondst mee. En wie weet heeft Jurgen antwoord op uw vraag. (Op zaterdag 19 juni is Jurgen er niet, maar neemt u gerust uw vondst mee. Wellicht weten de aanwezige archeologen ook iets te zeggen over de vondst.)
Walter Jonkers van de Provincie Zeeland zal aanwezig zijn en geeft uitleg over het Unesco Geopark de Scheldedelta. Dit is een groot internationaal project om onze regio nog meer in de spotlights te zetten.

We moeten rekening houden met de coronamaatregelen. Daarom leiden we  steeds kleine groepjes rond en moeten bezoekers zich vooraf aanmelden.
U kunt zich aanmelden bij Bernard Meijlink: bhfm.meijlink@veere.nl.
Een rondleiding duurt ongeveer 45 minuten. Tussen 9.00 en 16.00uur starten we elk uur in een aantal groepjes een rondleiding. Geeft u daarom bij uw aanmelding enkele voorkeuren op van tijden, waarop u langs wilt komen. Dan krijgt u antwoord wanneer u welkom bent.
Tijdens uw bezoek vragen we u om steeds 1,5 meter van elkaar afstand te houden en de overige coronamaatregelen in acht te nemen.

De opgraving vindt plaats aan de oostkant van Serooskerke tussen de Kadetweg en de Bisschopstraat. De toegang tot het terrein is aan het uiteinde van de Poortstraat.

Be the first to comment on "Archeologische opgravingen bezichtigen in Serooskerke? Dat kan op de nationale archeologiedagen!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*