Zeeuwse havens wijzen medewerkers op risico’s van meewerken met criminelen

HEINKENSZAND – ‘Wat heb je aan 30.000 euro als je daarna in de bak belandt?’ Het is een van de vragen die de aandacht moet trekken in een nieuwe campagne. De actie is bedoeld om Zeeuwse havenmedewerkers meer bewust te maken van de gevolgen als ze criminelen helpen in ruil voor een zak geld.

De actie is een initiatief van onder meer het Zeeuwse havenbedrijf, politie, justitie en de havengemeenten Vlissingen, Borsele, Terneuzen en Moerdijk. Het gaat om een campagne die vooral via de sociale media wordt uitgerold. Wie zich tijdens de campagneperiode in het havengebied bevindt, zal de berichten kunnen zien zodra hij/zij bijvoorbeeld Facebook opent.

Toegangspas

“We zien dat medewerkers van de havens kwetsbaar kunnen zijn”, zegt Gerben Dijksterhuis, burgemeester van Borsele en voorzitter van de Havendriehoek (Terneuzen, Borsele/Vlissingen, Moerdijk). “Het gebeurt dat mensen met een toegangspas voor de haven worden benaderd door criminelen om die af te staan. Ze krijgen daar dan geld voor aangeboden. Maar als je er eenmaal instapt, kom je er niet meer uit.”

Meld Misdaad Anoniem

Hoe gaan criminelen te werk als ze havenmedewerkers benaderen? Tijdens de campagne worden er verschillende voorbeelden van gegeven. Mensen die het hebben meegemaakt vertellen hun verhalen. De campagne  die vier weken loopt, is vorige week in Moerdijk en Terneuzen gestart. Volgende maand vindt de aftrap in Borsele/Vlissingen plaats. De initiatiefnemers hopen dat de actie er ook voor zorgt dat medewerkers dit soort zaken meer gaan melden, bijvoorbeeld via Meld Misdaad Anoniem.

Luister hier naar het interview met Gerben Dijksterhuis over de aanleiding om met deze campagne te starten.

Dit is een bijdrage van Streekomroep De Bevelanden

Foto: Streekomroep De Bevelanden

Be the first to comment on "Zeeuwse havens wijzen medewerkers op risico’s van meewerken met criminelen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*