‘Wij willen geen kampen meer in Nederland’ luidt de oproep bij protest over de huisvesting van arbeidsmigranten in Vlissingen

‘Nee tegen bebouwing!‘, staat op de petitie van Collectief Groot-Lammerenburg die door 1648 mensen is ondertekend. Zij willen niet dat er 434 arbeidsmigranten worden gehuisvest vlakbij hun woonwijk. 

Verslag door Juliet Adema

Hermien Koot overhandigde namens de protestgroep de petitie aan burgemeester Bas van den Tillaar en wethouder John de Jonge. 
In Strandwal hebben zich een dertigtal mensen verzameld om de overhandiging van de petitie bij te staan. De onvrede is bij de Vlissingers te proeven. Een aantal mensen houden protestborden vast. Ook daar is de tekst te lezen: ‘Nee tegen bebouwing’. 

Burgemeester van Vlissingen, Bas van den Tillaar, begrijpt dat het grootschalige huisvestingsproject vragen en zorgen oproept. Maar het probleem ‘huisvesting van arbeidsmigranten’ moet verholpen worden volgens hem. “Arbeidsmigranten worden op dit moment op slechte wijze gehuisvest”, zegt de burgemeester. “Ik durf zelfs te zeggen dat we op een groot aantal locaties niet eens weten dat ze daar gehuisvest zijn.” En daar moet een oplossing voor komen, benadrukt Van den Tillaar.

Daar zijn Hermien van Koot en Wim Vader van Collectief Groot-Lammerenburg het met de burgemeester eens. “Maar niet op deze manier”, zegt van Koot. 
Homeflex, het huisvestingsbedrijf die het projectplan heeft ontwikkeld, is volgens de protestorganisatie van plan om een grootschalig ‘kamp’ te bouwen in de buurt van hun woonwijk. “We willen geen kampen meer in Nederland. We hebben de Molukkers gehad, die zijn ook niet goed ontvangen. Zij zijn ook niet goed geïntegreerd daardoor”, aldus van Koot.

Het Collectief Groot-Lammerenburg beroept zich daarom op de Europese regels voor bescherming van mens & milieu. En dat is logisch, zegt Hermien van Koot: “Wij voelen ons bedreigd door zo’n grote groep mensen die geen binding hebben met de wijk en die dat ook niet gaan krijgen.”
Van Koot en Vader benadrukken dat ze ‘niks tegen arbeidsmigranten hebben.’ “Je wordt heel snel neergezet als ‘not in my backyard’: het mag overal als het maar niet bij mij gebeurt”, vertelt van Koot. Maar de protestorganisatie vindt dat het grootschalige project voor niemand goed is. “Het zijn gewoon hele slechte plannen”, aldus Hermien van Koot.

Bekijk hier de video en interview met Bas van den Tillaar

Be the first to comment on "‘Wij willen geen kampen meer in Nederland’ luidt de oproep bij protest over de huisvesting van arbeidsmigranten in Vlissingen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*