Westkappelaars: tegen verloedering dorp, maar voor parkeervergunningen

De slechte toestand van het historische paalhoofd Grôôt Ôôd in Westkapelle staat model voor de verloedering van het hele dorp. “Zoals het waterschap jaren niets aan het paalhoofd heeft gedaan, zo kijkt de gemeente al heel lang niet om naar ons dorp”, zo klonk het op een bijeenkomst van PvdA/GroenLinks.

Woensdagavond, in het bovenzaaltje van het Polderhuis hebben zich zo’n 30 aanwezigen verzameld. Ze zijn hier op uitnodiging van de PvdA/GroenLinks-fractie in de gemeenteraad van Veere. Fractievoorzitter Peter Meijs: “Het zwartboek dat Jan Kaland van de Stichting Cultuurbehoud Westkapelle een tijdje geleden publiceerde over de verloedering van het dorp was voor ons aanleiding om deze bijeenkomst te organiseren. Wij wilden in gesprek met de inwoners van Westkapelle over wat er volgens hen mis is in hun dorp en wat wij als gemeente daaraan kunnen doen. De komende maanden willen we vergelijkbare bijeenkomsten in Koudekerke, Oostkapelle en Zoutelande beleggen.”

‘Poppelaarshoofd’

Het eerste hete hangijzer tijdens de bijeenkomst was het Grôôt Ôôd. Dit historische paalhoofd annex steiger, gebouwd in 1907, verkeert in zeer slechte toestand. Door stormen is het ten dele ingestort, waardoor het nog maar voor een klein deel toegankelijk is. Waterschap Scheldestromen wil het restaureren of geheel opnieuw opbouwen. Dat laatste kost zeker 4 miljoen euro of misschien wel meer volgens het waterschap.

De aanwezigen in het Polderhuis verbaasde het niets dat het Grôôt Ôôd er zo slecht aan toe is. “Als je jarenlang niets aan onderhoud doet, moet je niet vreemd opkijken dat bij een flinke storm de boel in elkaar dondert. Het waterschap onderzoekt al een jaar wat er moet gebeuren. Maar zo lang hoeft het toch niet te duren om een paar planken te vernieuwen?”

Twijfels waren er of de restauratie werkelijk 4 miljoen moet kosten. Gesuggereerd werd om het paalhoofd om te dopen in het Poppelaarshoofd naar dijkgraaf Toine Poppelaars van het waterschap. “Misschien komen ze dan sneller met het geld over de brug”, opperde een van de aanwezigen onder gelach vanuit de zaal.

Achterstallig onderhoud

De slechte toestand van het Grôôt Ôôd is illustratief voor de situatie in Westkapelle, was de stemming in de zaal. “Er wordt hier veel te weinig aan achterstallig onderhoud gedaan aan de wegen en het groen. Als hier een lantaarnpaal kapot is duurt het weken voordat hij gerepareerd wordt. Ook de school is aan vervanging toe: vind je het gek, als je vijftig jaar geleden een school bouwt, dan weet je toch dat er inmiddels wat moet gebeuren? Maar er gebeurt niets.”

De Westkappelaars voelen zich achtergesteld bij andere dorpen in de gemeente, en zeker bij Domburg waar het geentehuis staat. “In Domburg is alles tiptop onderhouden. Zo luxe als daar hoeft het hier niet. We zijn al blij met de helft, nadat er jaren niets is gebeurd.”

Parkeren

Peter Meijs van de PvdA/GroenLinks wilde ook weten hoe de aanwezigen over het parkeerbeleid in hun dorp dachten. Volgens wethouder Marcel Steketee (Hart voor Veere) willen de inwoners van Westkapelle in tegenstelling tot die in Domburg geen systeem met parkeervergunningen, waarbij dagparkeerders worden tegengegaan en inwoners makkelijker kunnen parkeren bij hun woning.

De werkelijkheid was in ieder geval gisteravond anders in het Polderhuis, een meerderheid bleek voor vergunningen te zijn. Iedereen stoorde zich eraan dat de centraal gelegen Markt van een prachtig dorsplein was verworden tot een grote pareerplaats. “Dat ziet er niet uit. Parkeren is hier een groot probleem, zeker in de zomer, als er veel Duitse toeristen zijn.”

Op 10 november neemt de gemeenteraad van Veere een besluit over het nieuwe parkeerbeleid. Peter Meijs: “Willen jullie dat ik in die vergadering het college en mijn mederaadsleden op de hoogte breng van dat jullie hier in Westkapelle wel een systeem van parkeervergunningen willen?”

Een volmondig ‘ja’ uit de zaal was het antwoord. Meijs: “Dan ga ik een amendement indienen en proberen om het collegevoorstel op dit punt te veranderen.”

Foto: Omroep Zeeland