“We vertrekken voordat het licht is” door Wim Hofman prijswinnaar Zeeuwse Boekenprijs 2021

Vanavond is in CineCity in Vlissingen de winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) 2021 bekendgemaakt door Commissaris van de Koning en juryvoorzitter Han Polman. Het winnende boek is ‘We vertrekken voordat het licht is’ door Wim Hofman. Een uitgave van Uitgeverij Em. Querido’s Uitgeverij BV, Amsterdam. De auteur ontving uit handen van Han Polman het juryrapport en een geschenk. Aan de prijs is een bedrag van € 1000,- verbonden.

De jury achtte de titels van de shortlist elk in hun eigen categorie zo bijzonder, dat vier genomineerden van de shortlist een accolade binnen hun eigen genre hebben ontvangen.

Beste poëziebundel: Anna de Bruyckere, Voor permanente bewoning, gedichten. Amsterdam, uitgeverij Cossee, 2020.
Beste debuut: Sarah van der Maas, Nooit meer wachten. Utrecht, uitgeverij Mozaïek, 2020.
Beste erfgoedboek: Liza van der Heijden-van der Werff, Susan Bakx-Plasmans, Wim van der Heijden, Mart Bakx, De Zeeuwse streekdrachten: goed gemutst. Zwolle, uitgeverij WBOOKS, 2020.
Beste biografie: Jan Zwemer, Jacob Hendrik Schorer (1760-1822) een Zeeuws bestuurder in crisistijd. Middelburg, Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, 2020.

In tegenstelling tot de afgelopen jaren is er dit jaar weer een publieksprijs. Jan van Damme, verslaggever PZC, maakte de winnaar bekend: ‘De mossel met de parel’ door auteur Rieks Veenker. Een uitgave van Oogappel Kinderboeken.

Margreet de Haan van Boekhandel ’t Spui in Vlissingen, presenteerde het geschenk van de Week van het Zeeuwse Boek (10 t/m 20 november):
‘In de sneeuw geboren’ door auteur Wim Hofman. Het geschenk is gratis verkrijgbaar in de boekhandels bij de aankoop van een boek vanaf € 15,-.

Anne de Jager van Boekhandel de Vries in Zierikzee, maakte de Prijs van de Zeeuwse Boekhandels bekend: Martijn van der Linden, illustrator.

 

De jury van 2021 bestaat uit voorzitter Han Polman (CvdK), secretaris Marina Polderman (Ministerie van OCW), Perry Moree (directeur ZB), Jan van Damme (verslaggever PZC), Roos Gortzak (directeur Vleeshal) en Tobias van Gent (winnaar ZBP 2020).

De ZBP is in 2003 in het leven geroepen om meer aandacht te genereren voor het Zeeuwse boek en boeken geschreven door Zeeuwen. De ZBP valt onder het beheer van de Stichting Zeeuwse Boekenprijs en wordt georganiseerd door ZB. Boeken over Zeeland in de breedste zin des woords en publicaties die door Zeeuwen over elk willekeurig onderwerp zijn geschreven, komen voor de ZBP in aanmerking. De ZBP wordt financieel ondersteund door Rijkse | Accountants & Adviseurs.

Be the first to comment on "“We vertrekken voordat het licht is” door Wim Hofman prijswinnaar Zeeuwse Boekenprijs 2021"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*