Vragenvuur door inwoners Aagtekerke over verkeer: ‘Wij moeten bloeden voor de drukte’

“Er is al drie keer tegen mijn huis aangereden. Kan mijn straat een eenrichtingsweg worden?” Het is één van de vele vragen die woensdagavond werden gesteld in een volgepakte zaal in Hotel Kodde in Aagtekerke. Inwoners van het dorp mochten vragen stellen over de verkeerssituatie in hun dorp. Zij zien hun wegen steeds drukker worden. Hierdoor ontstaan onveilige situaties en problemen met de verkeersdoorstroming. De gemeente Veere zoekt naar mogelijkheden om de situatie te verbeteren en wil daar de bewoners bij betrekken.

Met een kop koffie of thee in de hand luisteren ruim honderd belangstellenden naar een presentatie van de gemeente Veere. Er zal op dit moment nog niks besloten worden over de verkeerssituatie, maar de gemeente erkent dat er steeds meer verkeer door Aagtekerke en Grijpskerke rijdt. De drukte zal naar verwachting de komende jaren met 50 procent toenemen. Dat komt vooral door de toename van toerisme in omliggende plaatsen zoals Domburg. Die toeristen zullen vervolgens ook door Aagtekerke en Grijpskerke rijden

‘Wij moeten bloeden voor de drukte’

Een uitspraak die in de zaal kan rekenen op veel vragen. Een kritische inwoner vraagt zich af hoe de overheid al dat extra toerisme kan toelaten: “Wat is in vredesnaam het beleid van de provincie dat ze toestaan dat het toerisme groeit om er vervolgens mee geconfronteerd te worden in kleine woonkernen als Aagtekerke? Wij moeten bloeden voor de drukte”, stelt hij. De zaal stemt in: “Je slaat de spijker op z’n kop!”, klinkt het.

Toerisme de kop indrukken

Een andere inspreker doet de suggestie om het toerisme de kop in te drukken: “Kunnen we het niet ontmoedigen? Het saaier maken om hier op vakantie te gaan? Het is niet meer leefbaar hier.” Ook wordt de hand in eigen boezem gestoken: “Hier in de regio zijn 68 procent van de bedden particulier. Dat zijn niet de hotels. Wij moeten als particulieren zeggen: we verhuren niet meer”, zegt een man die zelf ook particulier verhuurt.

Bram de Korte is uit nieuwsgierigheid naar de bijeenkomst gekomen. Hij vindt zijn dorp een racebaan geworden, maar is van mening dat die racebaan niet aangepast hoeft te worden: “De andere kant horen we niet. Elke toerist brengt ook weer geld op. We willen allemaal veel werk hebben. Dan moet je wel eens de narigheid ervan incasseren. Dan moet je soms langer wachten om over te steken, maar dat is dan zo. Ik ben er niet voor om een rondweg door de polder te maken. Dan lijkt het hier straks op Rotterdam, alles asfalt. We moeten ons een beetje naar de drukte schikken.”

Enquête

Wethouder Ruud van Houten van de gemeente Veere geeft zo goed en zo kwaad als het gaat antwoord op de vragen, maar sommige vragen moeten op een later tijdstip uitgezocht worden. Daar is tijd voor, want het is de start van het verbeteren van de verkeerssituatie. In februari mogen buurtbewoners een enquête invullen waarin ze aangeven tegen welke problemen ze aanlopen en welke oplossingen ze daarvoor willen aandragen.

De gemeente neemt de enquête mee bij de besluitvorming. Ook zal een klankbordgroep met professionals z’n licht werpen op de situatie. Zodat de gemeente uiteindelijk een antwoord kan geven op de hoofdvraag van de bijeenkomst: “Wat zou vanuit Aagtekerke gezien de juiste oplossing zijn om de verkeersdrukte te laten afnemen?”

Dorpsraad Grijpskerke: rampzalig plan

Afgelopen maandag was er ook zo’n bijeenkomst in Grijpskerke. Volgens de dorpsraad van Grijpskerke is het in 2017 vastgestelde GVVP, het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan, een ‘rampzalig’ plan. ‘Verkeer voor de kust moet door het midden van Walcheren en daarom rijden er in de nabije toekomst nóg duizelingwekkender aantallen door ons mooie dorp’, stelt de dorpsraad.

Maandag 23 januari staat het GVVP voor een evaluatie op de agenda van de Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Veere. Inwoners die veranderingen en aanpassingen willen, krijgen 5 minuten spreektijd en kunnen daar hun mening over Grijpskerke kwijt. Volgens de dorpsraad is het ‘glashelder’ dat het GVVP niet meer voldoet.

Foto: Veel aanwezigen in Hotel Kodde in Aagtekerke (Omroep Zeeland)

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.