Vluchtelingen opvang in studio A58; Gemeente op zoek naar spelletjes

Zondag 24 oktober zijn 100 personen in de noodopvanglocatie Studio A58 aangekomen. Deze groep bestaat uit alleen mannen. De gemeente verwacht dat eind deze week de overige 100 à 150 personen arriveren. Wat de samenstelling van die groep is, is op dit moment nog niet bekend.

De gemeente begrijpt dat er mensen zijn die graag kleding en andere spullen willen geven. Of op een andere manier hun hulp willen aanbieden. Kom alstublieft niet naar Studio A58, maar stuur ze een mail waarin u het kenbaar maakt. U kunt het beste een mail sturen naar info@middelburg.nl. Vermeld in uw mail uw contactgegevens en wat u wilt geven of doen.

Voor de vluchtelingen in Studio A58 zijn ze op zoek naar spelletjes. Denk aan spelletjes als dammen, schaken, kaartspellen, Stratego, Mens-erger-je-niet, Triominos, backgammon, etc. Tafeltennistafels en tafelvoetbal zijn ook welkom. Kortom spellen die zonder kennis van de Nederlandse taal gespeeld kunnen worden. Heeft u spelletjes die u graag aan de vluchtelingen wil geven, laat het ons weten. Kom niet onaangekondigd naar Studio A58. Maar stuur een mail naar info@middelburg.nl.

Het college van burgemeester en wethouders van Middelburg geeft aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de ruimte om noodopvang in te richten. In overleg met Frans Lievens is Studio A58 aangeboden als opvanglocatie. Hiermee geeft Middelburg gehoor aan de dringende oproep die onder andere de burgemeester van de gemeente Westerwolde (Ter Apel), de Commissaris van de Koning en het demissionaire Kabinet hebben gedaan. Zij riepen op om hulp aan te bieden in verband met de verschrikkelijke situatie in Ter Apel.

Het college was voornemens om dinsdag 26 oktober een besluit te nemen over de tijdelijke opvang van 200 – maximaal 250 vluchtelingen. Gezien de urgentie van dit moment heeft het college het besluit naar voren gehaald.

Een aantal jaar geleden hebben we ook meegewerkt aan de noodopvang van vluchtelingen. Ook nu is de noodzaak weer erg hoog. Het COA heeft op dit moment veel te weinig bedden voor de opvang van vluchtelingen.

Asielzoekers die in Nederland aankomen, worden opgevangen in het azc in Ter Apel. Van daar uit stromen ze door naar andere azc’s in Nederland. Als gevolg van te weinig bedden in de Nederlandse asielzoekerscentra, stokt de doorstroom uit Ter Apel. Burgemeester Velema (Westerwolde, waar Ter Apel onder valt) heeft alle gemeenten opgeroepen om ruimte beschikbaar te stellen waar het COA noodopvang kan inrichten. Daarnaast heeft het demissionaire Kabinet aan alle burgemeesters gevraagd om snel opvangplekken voor vluchtelingen in te richten. Ook de Commissaris van de Koning van Zeeland heeft dat indringend aan de Zeeuwse burgemeesters gevraagd.

De nood is nu in Nederland zo hoog dat het onderbrengen van mensen in tenten nabij is. Dat vind de gemeente Middelburg niet menselijk en wenselijk. Zeker niet met oog op de herfst en de winter die in aantocht is. Als Middelburg ziet de gemeente het als hun plicht om mee te werken aan de opvang van vluchtelingen. En ze zijn blij dat ze samen met Frans Lievens de verantwoordelijkheid op hun kunnen nemen. Frans Lievens is de eigenaar van Studio A58.

De opvang geldt voor de periode van een half jaar. Met de mogelijkheid om het met een half jaar te verlengen. Als eerder blijkt dat deze opvang in studio A58 niet langer nodig is, wordt de noodopvang afgebouwd.

Vanwege het spoedeisende karakter is de organisatie voor deze eerste opvang in handen van de VRZ. Op een later moment wordt het overgedragen aan het COA.

Be the first to comment on "Vluchtelingen opvang in studio A58; Gemeente op zoek naar spelletjes"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*