Vlissingen wil via ergotherapeut wachtlijst voor huishoudelijke hulp inkorten

Vlissingen wil door de inzet van een ergotherapeut de wachtlijst bekorten van mensen die bij de gemeente huishoudelijke hulp hebben aangevraagd. Het idee komt van Zeeuws Baken, een van de zorgverleners met wie Vlissingen sinds dit jaar in zee is gegaan bij het geven van hulp aan met name senioren. In Denemarken geven ergotherapeuten al langer hulpbehoevende ouderen advies hoe ze zelf nog van alles kunnen doen in het huishouden. Na drie maanden blijkt 60 procent van hen geen hulp meer nodig te hebben.

De ergotherapeut moet de senioren die vanwege beperkingen niet meer ten dele of geheel een huishouden kunnen voeren andere manieren leren om bijvoorbeeld zich aan te kleden, te stofzuigen of te koken. Vlissingen wil hiermee de wachtlijst, die nu nog zo’n twee maanden bedraagt, bekorten. In Denemarken is de ergotherapeut niet ingezet bij de huishoudelijke hulp, maar bij de (zwaardere) thuiszorg. Maar als net in Denemarken blijkt dat na enkele tijd de senioren geen of minder hulp nodig hebben, dan is een welkom resultaat, geeft wethouder Albert Vader toe.

“We moeten als Vlissingen nu eenmaal bezuinigen, het is niet anders. Dus al dit hierbij helpt, is dat meegenomen. Aan de andere kant, de zorg kent net als vele andere sectoren nu al een personeelstekort en dat neemt in de toekomst alleen maar toe. Dus als dit helpt hier iets aan te doen, is dat ook mooi.”

Start is deze maand nog

De proef met de ergotherapeut start deze maand nog. Het is de bedoeling dat 25 cliënten van Zeeuws Baken durende 10 uur gebruik kunnen maken van de diensten van de ergotherapeut. Vader: “Aan het einde van het jaar evalueren we de proef. Als het gehoopte resultaat bereikt wordt, dan gaan we zeker kijken of we dit structureel kunnen doen.”

Foto: Omroep Zeeland