Vlissingen wil illegaal in gebruik genomen groen terug

Vlissingen gaat door inwoners en bedrijven illegaal in gebruik genomen stukken groen terugvorderen. Het gaat om ruim 26.000 m2, zo’n vier voetbalvelden, zo is uit onderzoek gebleken. De gemeente gaat eerst met de gebruiker in gesprek. Die krijgt de keuze om het stuk groen te kopen of terug te geven. Vlissingen trekt hiervoor vijf jaar uit.

Na inventarisatie van een extern onderzoekbureau gaat het in totaal om 742 plekken van in totaal. Gemiddeld betekent dat 35 m2 per plek, dus een stuk groen van 7 x 5 meter. Een groot gedeelte behoort volgens de gemeente tot de ‘hoofdgroenstructuur, die de leefbaarheid van de gemeente medebepaalt’.

De gemeente gaat nog dit jaar praten met gebruikers van de stukken groen. Via ‘een zorgvuldig communicatietraject’ krijgen zij de kans om het groen te kopen. Dat geldt niet voor de stukken die tot de hoofdgroenstructuur behoren. Willen de bewoners het stuk groen niet kopen, dan vordert Vlissingen het terug. De gemeente wil het per wijk aanpakken en combineren met werkzaamheden om de overlast voor de inwoners zo beperkt mogelijk te houden.