Vlissingen wil 1.100 asielzoekers opvangen op cruiseschip

Bij de voormalige marinekazerne in Vlissingen komt een cruiseschip te liggen dat onderdak biedt aan 1.100 asielzoekers. Dat plan heeft het college van burgemeester en wethouders vanmorgen bekendgemaakt. Het schip blijft daar een half jaar liggen.

De gemeenteraad mag morgenavond nog wensen en bedenkingen uiten met betrekking tot de opvang van de asielzoekers op het cruiseschip in de Buitenhaven. Uiteindelijk wil het college van burgemeester en wethouders dinsdag een definitief besluit nemen. De raadsfractie van Perspectief op Vlissingen (POV) heeft al laten weten het niet eens te zijn met het plan om meer dan duizend vluchtelingen op te vangen. Die partij dient een motie in.

1 september aan boord

Het is de bedoeling dat het cruiseschip rond 20 augustus in de Buitenhaven komt te liggen, aan een steiger tegenover de voormalige marinekazerne. De eerste vluchtelingen gaan dan rond 1 september aan boord Het is de bedoeling dat het schip een half jaar blijft liggen maar het kan volgens verantwoordelijk wethouder Coen Bertijn (CDA) zijn, dat het Rijk met een verlengingsverzoek komt. Dat is ook al is gebeurd voor de honderden asielzoekers die momenteel in de naastgelegen oude marinekazerne aan de Buitenhaven zitten.

Voorwaarden Vlissingen ingewilligd

Het kabinet willigt alle voorwaarden in, die Vlissingen stelt aan de komst van een cruiseschip voor asielzoekers Zo wilde Vlissingen voldoende politietoezicht en huisartsen. Daarnaast wil Vlissingen door de komst van de extra asielzoekers tijdelijk minder statushouders huisvesten. De gemeente zegt nu al veel moeite te hebben om die statushouders, wiens asielverzoek is goedgekeurd, onderdak te geven op de huidige woningmarkt.
Vlissingen is niet de enige gemeente waar vluchtelingen op een cruiseschip worden opgevangen. Een ander cruiseschip meert aan in Velsen/IJmuiden.

Voldoende politietoezicht

Door de honderden asielzoekers in de voormalige marinekazerne en de geplande komst van 1.100 asielzoekers op het cruiseschip, ontstaat er een concentratie van zo’n 1.500 asielzoekers in de Buitenhaven van Vlissingen. Daarom was voldoende politietoezicht op het gebied een absolute must voor de gemeente. Wethouder Coen Bertijn is niet bang voor overlast, nu het aantal asielzoekers verviervoudigt. “We vangen nu ook al honderden asielzoekers op in de voormalige marinekazerne in de Buitenhaven en dat verloopt probleemloos.”
 
Foto: Het cruiseschip Silja Europa waarop de asielzoekers worden gehuisvest.