Vlissingen weigert, net als Middelburg, groot deel van tekort GGD aan te vullen

Vlissingen wil komend jaar maar krap 1 ton van de bijna 3 ton betalen die het moet bijdragen aan het tekort van de GGD. Een wijzigingsvoorstel van oppositiepartijen PvdA, 50Puls en Perspectief op Vlissingen (POV) werd donderdagavond unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

Het amendement lijkt sprekend op het voorstel dat de raad van Middelburg eveneens donderdagavond aannam. Want behalve minder geld ter beschikking stellen, wil ook Vlissingen dat de GGD in het vervolg beleidsstukken zorgvuldiger aan gemeenten aanbiedt, dan nu is gebeurd.

De Vlissingse raadsleden voelden zich, net als hun collega’s in Middelburg, overvallen door de aankondiging van de GGD enkele maanden geleden dat de begroting voor 2023 een groot tekort vertoonde.

“Grip houden”

Initiatiefnemer van het Vlissingse voorstel is PvdA-raadslid Hristijan Stevoski: “We willen als indieners van het amendement om te beginnen vertrouwen uitspreken in de GGD. Maar we willen ook grip houden op de GGD, die een fors bedrag aan de Zeeuwse gemeenten vraagt. GGD-directeur Joke Gamers zei laatst tijdens een voorlichtingsbijeenkomst aan onze raad dat haar organisatie op dit moment ‘niet in control’ is. Dan lijkt het ons slecht om nu in één keer het volle bedrag beschikbaar te stellen. We betalen nu wel het deel om het personeelstekort aan te vullen. Maar het grootste deel, bestemd om de dagelijkse werkzaamheden uit te voeren, willen we in etappes betalen. Hierdoor kunnen we indien nodig makkelijker bijsturen.”

Het aannemen van het wijzigingsvoorstel plaatst wethouder Jeroen Portier (GroenLinks) in een bijzondere positie. Portier is verantwoordelijk voor de GGD in het Vlissingse college. Met zijn 12 collega’s van de overige Zeeuwse gemeenten vormt hij het algemeen bestuur van de gezondheidsorganisatie. Daarnaast zit Portier echter ook in het dagelijkse bestuur van de GGD.

Vandaag vergadert het algemeen bestuur over het bezuinigingsvoorstel. Dat kan, ondanks het verzet van Middelburg en Vlissingen, op een meerderheid rekenen. Maar Portier moet wel als wethouder een besluit van zijn gemeenteraad verdedigen waar hij als dagelijks bestuurder van de GDD tegen is.

Foto: het hoofdkantoor van de GGD Zeeland in Goes (Omroep Zeeland)