Vlissingen presenteert plan voor verwaarloosde speeltuin De Oude Stad

Als het aan de gemeente ligt, wordt de verwaarloosde speeltuin De Oude Stad in het Scheldekwartier aan het begin van de volgende zomer heropend. Dat bleek gisteravond tijdens een voorlichtingsavond. De gemeente heeft een nieuw ontwerp gemaakt voor de speeltuin, die een maritiem karakter krijgt. De omwonenden vonden het prachtig. Maar of de speeltuin binnen de gewenste termijn werkelijk opengaat, is nog maar de vraag. Hij is al drie jaar gesloten na wanbeleid van het vorige bestuur en een lange juridische strijd. Een nieuw bestuur is er overigens nog niet.

Het ontwerp ziet er prachtig uit: de speeltuin krijgt een tokkelbaan waar je in kunt klimmen, een gestrand schip en een ‘schat verborgen in touwen’. Wethouder Sal Cracau (VVD, verantwoordelijk voor de binnenstad: “Dat maakt het heel spannend voor kinderen. Speeltuin De Oude Stad heeft een rijke historie, is nu in verval geraakten wij zijn als gemeente bereid om er een mooie nieuw speeltuin te plaatsen.”

Bestuur

Veel van de oude speeltuin wordt niet overgenomen, slechts drie speeltoestellen, de rest is oud, versleten of inmiddels te gevaarlijk. Cracau: “De tand des tijd heeft zijn invloed onmiskenbaar gehad.” Die nieuwe toestellen zullen overigens door een nieuw speeltuinbestuur moeten worden aangeschaft. Maar dat bestuur is er nog niet: Cracau: “Dat klopt, maar we hebben een paar geschikte kandidaten die bestuurslid willen worden. We hopen dat we binnenkort met ze naar de notaris kunnen.”

Langslepend juridisch conflict

Hoeveel de inrichting van het nieuwe speeltuinterrein gaat kosten, kon of wilde de gemeente niet zeggen. En al helemaal niet wat het nieuwe bestuur aan de speeltoestellen kwijt zal zijn. Volgens de gemeente kan, als alles naar wens verloopt, ‘aan het begin van het nieuwe seizoen’, de speeltuin opengaan. Er komt ook nog een kleine horecagelegenheid met terras en 24 parkeerplaatsen voor buurtbewoners.

Of dat zal lukken, is nog maar de vraag. Speeltuin Oude Stad moest sluiten na wanbeleid van de speeltuinvereniging. De gemeente wilde het gebied daarop herinrichten, maar die plannen laten al zeker zo’n twee jaar op zich wachten door een langslepend juridisch conflict met het oude bestuur.

“Mis de kindergeluiden”

De omwonenden vonden de plannen gisteravond prachtig. Onder hen overigens weinig jongere vaders en moeders, van wie de kinderen straks van de speeltuin gebruik moeten maken. Wel veel buurtbewoners ‘op leeftijd’. Zij waren positief. “Het is goed dat er schot in komt. Het ziet er nu heel triest uit, een schandvlek in de buurt.” Een andere bewoner woont er vlak achter en ziet het al twee jaar verpauperen. “Mijn kinderen hebben er zelf nog gespeeld. Ik mis de kindergeluiden in de buurt. Dat moet gewoon terugkomen, op zo’n unieke plek in de binnenstad van Vlissingen met uitzicht op de schepen, op het water. Waar vind je nog zo’n speeltuin?

Foto: schetsontwerp van de nieuwe speeltuin (Bureau Maan)