Verticale tuin op stadskantoor Middelburg moet tegen hittestress helpen

Op de muur van het Middelburgse stadskantoor moet een verticale tuin helpen tegen toekomstige hittestress. De tuin van 100 m2 is maandag in gebruik genomen. Het is het sluitstuk van het verwijderen van 2.000 m2 stenen in de Kanaalstraat in Middeburg. Ervoor in de plaats zijn planten gekomen.

De verticale tuin bestaat uit diverse plantjes, die het hele jaar zorgen voor een verkoelende en duurzame groene gevel. In de zomer warmen beton en steen namelijk snel op en kunnen hun warmte moeilijk kwijt. Dit noemt men hittestress. Door planten, grassen en bomen gaat de opwarming minder snel en de afkoeling juist sneller. Een verticale tuin zorgt voor afkoeling van de directe omgeving, maar heeft ook een groot voordeel voor het gebouw zelf. De isolatiewaarde neemt toe, waardoor energie bespaard kan worden. Het gebouw blijft koeler in de zomer en warmer in de winter. Ook zorgt een verticale tuin voor een gezondere lucht. Planten filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Ook neemt de biodiversiteit toe door het gebruik van verschillende soorten planten. Hetzelfde geldt voor het aantal vogels, vlinders en nsecten op een ‘groene’ wand.

Europees project “Cool Towns”
De vergroening gebeurt binnen het Europees Interreg 2 Seas project “Cool Towns”. Hierbij werkt de gemeente Middelburg samen met nog 13 partners uit heel Europa om versteende gebieden in steden om te toveren tot groene gebieden, die minder last hebben van hittestress. Volgens wethouder Jeroen Louws (GroenLinks/PvdA) past de verticale tuin bij de groene ambities van B&W van Middelburg. Louws nam gisteren samen met Michaël Scraeyen van Dolmans Landscaping Group de tuin in gebruik.

Foto: Wethouder Jeroen Louws (links) en uitvoerder Michaël Scraeyen (foto: Adrie Boxmeer)