Veere geeft een klein cadeautje: elk huishouden krijgt volgend jaar vijftig euro

Elk huishouden in Veere krijgt in 2023 eenmalig een bedrag van vijftig euro. Dat schrijft B&W in het Financieel Perspectief 2023-2026 dat vanmiddag is gepresenteerd. De gemeente betaalt dit uit een financiële meevaller van het Rijk. Verder verlaagt Veere het hoogste parkeertarief van 5,20 euro en wordt de rest van het parkeerbeleid aangepast.

De parkeertarieven waren hét onderwerp tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De toenmalige coalitie verloor hierdoor de meerderheid, terwijl de oppositie de macht kon overnemen. Over het parkeren zegt B&W nu dat men een ‘gedragen parkeerbeleid’ wil.
Concreet betekent dit dat het hoogste tarief van 5,20 euro wordt verlaagd. Wanneer en met hoeveel euro dat gebeurt, vermeldt men echter niet. De Veerse wethouder van Financiën Ruud van Houten (VVD): “Dat zal met een aanzienlijk bedrag zijn. Ik had het graag vandaag al genoemd, maar het college neemt er volgende week dinsdag een besluit over. We konden het gewoon niet eerder rondkrijgen.”

Buiten seizoen gratis parkeren

Parkeren in de winter wordt gratis. En in de hele gemeente hoeft na 19.00 uur niet meer te worden betaald. Nu is dat op sommige plekken nog na 21.00 uur. Verder gaat betaald parkeren in Westkapelle, Oostkapelle en Vrouwenpolder ‘vooralsnog’ niet door.

Uiteraard zijn deze veranderingen in het parkeerbeleid niet gratis: het slaat een gat in de begroting van 300.000 tot 500.000 euro. Daarover schrijft B&W: “De kosten voor de aanpassingen in het parkeerbeleid worden gedekt binnen de parkeerexploitatie.” Wethouder Van Houten: “We hebben meer geld binnengekregen door het huidige parkeerbeleid. Dat gebruiken we om de tarieven te verlagen.”

Verhoging ozb gaat ook niet door

De extra verhoging van de onroerend zaakbelasting (ozb) van 5 procent, die voor 2023 gepland was, gaat niet door. Het college ziet hier vanaf, omdat de woonlasten van de burgers op dit moment al de pan uit rijzen door de hoge energiekosten. Maar door een te verwachten stijging van de afvalstoffenheffing en de rioolbelasting nemen de woonlasten volgend jaar toch toe: voor een eenpersoonshuishouden met 3,5 procent en voor een meerpersoonshuishouden tussen 3,2 en 3,4 procent.
Verder geeft Veere vanaf 2023 jaarlijks 120.000 euro uit aan het in dienst nemen van twee extra boa’s, om de veiligheid te bevorderen en de teruglopende politiecapaciteit op te vangen.