Veere gaat recreatieve verhuur in appartementencomplex Kievitenlaan aanpakken

Een verrassing: wethouder René de Visser van Veere wil alsnog een einde maken aan de recreatieve verhuur van 43 appartementen in de Kievitenlaan in Veere. Tot nu wilde De Visser het wel toestaan, omdat er volgens hem in 2012 een fout was gemaakt met het bestemmingsplan. Maar de huidige bewoners willen in meerderheid niet meewerken aan een onderzoek van de gemeente naar de actuele woonsituatie. Daarmee houdt het voor De Visser op en wil hij alsnog optreden.

B&W van Veere laten vandaag weten dat het de aanvraag voor een vergunning voor het recreatief verhuren van de appartementen heeft geweigerd. De reden: de eigenaren verlenen geen medewerking aan een onderzoek dat moet aantonen hoeveel appartementen er recreatief worden verhuurd. Ook willen ze geen verklaring ondertekenen om af te zien van mogelijke schadeclaims tegen de gemeente bij een voor hen negatief besluit.

Misverstand

Het gaat om 43 appartementen. Tot 2012 mochten die recreatief worden verhuurd. Toen veranderde echter het bestemmingsplan, waarna alleen nog permanente bewoning mogelijk was. Voor de bewoners die al recreatief verhuurden gold een overgangsregeling. Volgens de Stadsraad Veere zijn echter na 2012 alsnog 29 van de 43 appartementen door beleggers gekocht die ze vervolgens recreatief verhuurden, terwijl dat dus niet meer mocht. Volgens wethouder René de Visser berustte het bestemmingsplan uit 2012 echter op een misverstand. Hij wilde alsnog de recreatieve verhuur voor het gehele complex mogelijk maken. Voor de Stadsraad was dat onacceptabel, omdat er voor woningzoekenden in de gemeente toch al te weinig woningen zijn.

Twee verschillende stappen

Om recreatieve verhuur alsnog toe te staan, moest de gemeente eerst onderzoeken wat de actuele woonstatus van de 43 appartementen was. Echter, 31 eigenaren weigerden hieraan mee te werken, zes reageerden niet en de overige zes kwamen volgens de gemeente niet in aanmerking voor recreatieve verhuur. Toen was het klaar voor B&W van Veere. Wethouder René de Visser wil nu gaan handhaven, alhoewel hij nog een slag om de arm houdt. “Duidelijk zeggen dat iets niet mag en daartegen optreden zijn twee verschillende stappen. We gaan dat goed bekijken.”

Rechter

De stadsraad Veere is tevreden over de beslissing van de gemeente. Voorzitter Nico van Rijswijk: “Ik snap dat je de huurders niet van de ene op de ander dag op straat kunt zetten. Maar de appartementen zullen waarschijnlijk wel van Booking.com en Airbnb gehaald worden. Uiteraard kunnen de eigenaren nog naar de rechter stappen. Wellicht dat de rechter vindt dat de gemeente bepaalde verwachtingen heeft gewekt door wel toeristenbelasting te innen voor recreatieve verhuur die feitelijk niet was toegestaan.”

Schadeclaim

Van Rijswijk kan zich voorstellen dat de eigenaren bij de rechter wel de mogelijkheid kwijtraken om te verhuren, maar dat ze daarna een schadeclaim zullen indienen bij de gemeente. Hetgeen verklaart dat de eigenaren weigerden een verklaring te tekenen waarin ze op voorhand afzagen van claims. Maar op dit moment is Van Rijswijk tevreden. “Ik hoor de wethouder niet meer over een fout in het bestemmingsplan. Dat geldt dus blijkbaar nog steeds. Dat vind ik winst.”

Foto: het appartementencomplex aan de Kievitenlaan in Veere (Google Streetview).