Veere bouwt tot en met 2030 470 sociale huur- en koopwoningen

De gemeente Veere wil samen met woningcorporatie Zeeuwland de komende acht jaar 470 sociale huur- en koopwoningen bouwen. Dat zullen deels flexwoningen zijn, die voor een periode van tien tot vijftien jaar worden gebouwd. Dat staat in de woonvisie ‘Betaalbaar en duurzaam wonen in vitale kernen’ die de gemeente dinsdag presenteerde.

Het huidige woningbestand in de gemeente Veere bestaat voor meer dan driekwart (78,3%) uit koopwoningen. Daarentegen zijn er maar weinig huurwoningen: 10.4%. Volgens het gemeentebestuur is de toename van sociale huur- en koopwoningen hard nodig, zodat ook jongeren en jonge gezinnen een goede en betaalbare woning kunnen krijgen. De woonvisie: “Zonder jongeren en jonge gezinnen vergrijzen de dorpen nog sneller en neemt het draagvlak voor voorzieningen af. Daarnaast staan Veerse werkgevers te springen om arbeidskrachten. Door sociale huurwoningen toe te voegen trekken we jonge mensen naar Veere. Dit kunnen werknemers zijn in beroepsgroepen die we extra hard nodig hebben, zoals in de zorg.”

Niet realistisch

Het streven van het kabinet dat in iedere gemeente 30% van het woningbestand uit sociale huurwoningen bestaat, vindt Veere niet realistisch. “Als we dat in acht jaar tijd zouden willen bereiken, moeten er tot en met 2030 zo’n 2.200 sociale huurwoningen worden bijgebouwd, maar liefst 275 woningen per jaar. Voor Veere, maar ook voor Zeeuwland is dat een ongekende en enorme opgave.”

Antispeculatiebeding

Veere wil tot en met 2030 ruim 850 woningen bouwen: zo’n 470 sociale huur en sociale koop tot 250.000 euro, circa 300 koopwoningen in de prijsklasse van 250.000 tot 355.000 euro en ongeveer 80 koopwoningen vanaf 355.000 euro. Deze plannen vormen meer dan een verdubbeling van de oude plannen, waarbij men uitging van 400 woningen. Voor de sociale koopwoningen gaat een antispeculatiebeding gelden: als de bewoner wil verhuizen moet hij hem aan Zeeuwland terugverkopen. Op dit moment zijn er twaalf van zulke sociale koopwoningen in de gemeente. Dat moeten er in 2030 148 zijn. De komende jaren gaat Veere bouwen in Aagtekerke (Bouwlust III), Gapinge (voormalige school), Grijpskerke (Nimmerdor), Meliskerke ((Zeester) en Serooskerke (Oost).