Stakingen in het OV van woensdag tot vrijdag

Veel buschauffeurs zullen woensdag, donderdag en vrijdag het werk neerleggen door een landelijke FNV-staking. Ze eisen een loonsverhoging van tien procent. Volgens raadslid Johan Hessing (50PLUS) kunnen de stakingen wel eens een averechtse werking hebben: “Het is een bedreiging voor het openbaar vervoer in Zeeland.”  

Het openbaar vervoer in Zeeuws-Vlaanderen is volgens Johan Hessing ook zonder stakingen al geen vetpot: “We zitten in Zeeland sowieso al knel. Daarbij is Zeeuws-Vlaanderen natuurlijk nog eens het meest zorgelijk. Als er dan ook nog eens gestaakt gaat worden, dan gaan mensen zoeken naar alternatieven.” En juist daar liggen gevaren voor de baanzekerheid van chauffeurs. “Als die alternatieven bevallen, dan zullen ze het openbaar vervoer nog meer laten liggen. Mensen kunnen gaan carpoolen bijvoorbeeld. Dan komen er meer auto’s op de weg, en zijn er minder bussen nodig. Dan zijn de chauffeurs nog verder van huis.”

Gevolgen voor de reizigers
Bij eerdere FNV-stakingen onder buschauffeurs viel het ongemak in Zeeland relatief mee. Hessing hoopt dat de Zeeuwse chauffeurs empathie zullen tonen voor de reizigers: “Ik verwacht niet dat de chauffeurs in Zeeland zich er direct bij zullen aansluiten. Die weten dat er al zo weinig buslijnen zijn, dan willen ze de gebruikers wellicht niet nog meer dwars gaan liggen.” Marijn van der Graag, bestuurder FNV Streekvervoer, ziet het anders: “De chauffeurs vinden het ontzettend vervelend voor de reiziger, maar deze staking komt echt door de weigerachtige opstelling van de werkgevers om tot een eerlijke cao te komen. De chauffeurs zijn het nu echt zat en gaan het er niet bij laten zitten.”

Door: Johnny Willeboordse – GO-RTV