Vanaf december nog een afvalcontainer erbij in Vlissingen

Alle huishoudens in Vlissingen krijgen er een extra afvalcontainer bij, als het aan het college van B&W ligt. De container is bedoeld voor het zogeheten PMD-afval (plastic, metaal en drankkartons). 

Iedere Zeeuwse gemeente moet vóór 9 december 2021 beslissen of dit afval gescheiden gaat worden vanaf de bron – dus door huishoudens – of achteraf op de stort. Het gemeentebestuur heeft de voorkeur voor de eerste optie, maar heeft nog geen definitieve keuze gemaakt.

Wat wel duidelijk is, is dat het ruime overschot aan restafval waar Vlissingen mee kampt sterk moet worden teruggebracht.

Inwoners verzamelen nu gemiddeld 324 kilo restafval per jaar in. Dit moet worden teruggedrongen naar 100 kilo, volgens de landelijke normen.

“Vlissingen is de gemeente met het hoogste percentage restafval in Zeeland. En één van de hoogste van Nederland”, zegt wethouder Els Verhage. En daar moet verandering in komen. “We moeten restafval ontmoedigen en alle herbruikbare stoffen zoveel mogelijk aan huis ophalen.”

Dat is volgens de wethouder beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

“Restafval is de duurste vorm van afval, omdat het verbrand moet worden. Bovendien gaat de overheid steeds zwaardere belastingen erop heffen.”

In Vlissingen wordt groente-, fruit- en tuinafval, oud papier en restafval al gescheiden opgehaald. Het college van B&W vindt het daarom een ‘logische keuze’ om PMD-afval ook vanaf de bron al te scheiden. De raad laat in september weten of ze daar mee eens is.

 

Be the first to comment on "Vanaf december nog een afvalcontainer erbij in Vlissingen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*