Van Venlo naar Veere: afzwaaiend burgemeester voelt zich thuis in Zeeland

Rob van der Zwaag, burgemeester van de gemeente Veere, is bezig aan de laatste loodjes. Volgende week draagt hij de ambtsketen over aan Frederiek Schouwenaar. Rustig afbouwen zit er nu nog niet in. “De agenda zit nog vol, we gaan gewoon door.”

 

Tot het zover is, mag Van der Zwaag zich de langstzittende burgemeester van Zeeland noemen. Dat is hij nu vier maanden, sinds het moment dat Jan-Frans Mulder afscheid nam van de gemeente Hulst. Daar is hij verder niet veel mee bezig, want er staat genoeg op het programma: “Ik ga zo met collega’s uit Vlissingen en Middelburg een boterham eten, vanmiddag overleggen en vanavond aan verder werken aan speeches.”

Daarna dringt het naderende afscheid waarschijnlijk iets meer tot hem door. “Morgen is het afscheid voor personeel, morgenavond voor de raad. Vrijdagochtend is er nog een afscheid op kantoor en ’s middags is er een receptie.”

Van Venlo naar Veere

Tussen de reguliere werkzaamheden door, ruimt de burgemeester af en toe zijn bureau op. De plek waar hij in 2006 voor het eerst binnenstapte. Hij was toen wethouder van Venlo en vond het na een tweede periode tijd voor het burgemeesterschap. Verschillende gemeenten zochten toen een burgmeester, maar Van der Zwaag koos voor Veere.

“Ik ben toen met mijn vrouw in de auto gestapt en ook de kinderen gingen mee, die wisten van niks. Het werd een dagje Zeeland en ik ben toen door de hele gemeente gereden”, aldus de burgemeester. “Ze zochten iemand die ook een ambassadeur voor Veere wilde zijn en dat sprak me aan. Als je solliciteert moet je wel een klik hebben met een gemeente. Die klik voelde ik wel.”

Van der Zwaag is geboren in het Limburgse Geleen en ziet veel overeenkomsten tussen Limburgers en Zeeuwen. Het trotse gevoel is volgens hem in beide provincies aanwezig. “Het is alleen maar fantastisch om te werken waar mensen trots zijn op het gebied.”

Toerist kiest voor kwaliteit

Als hij terugkijkt op de afgelopen zeventien jaar, ziet hij veel vooruitgang. Vooral op het gebied van toerisme. Want dat is een tijdje wel wat minder geweest, aldus Van der Zwaag. “De kwaliteit was niet zoals het hoort te zijn de laatste jaren. Er is flink geïnvesteerd in kwaliteit. De toerist is kritischer geworden. Als je geen kwaliteit levert, komt die niet meer.”

En wat gaat Van der Zwaag doen als hij straks geen burgemeester meer is? Hij sluit niet uit de ambtsketen weer om te hangen, al zal dat dan wel tijdelijk zijn. “Zeg nooit nooit.”

Foto: Omroep Zeeland.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.