Van sporten tot parkeren, dit kan er straks in de Machinefabriek in Vlissingen

Een school, een parkeergarage, een sporthal, een evenementenhal en een aantal commerciële ruimtes om te verhuren. Het is een greep uit de mogelijkheden die samen in de Machinefabriek in Vlissingen kunnen komen. Donderdagavond presenteerde de gemeente drie varianten tijdens een openbare informatiebijeenkomst.

Duidelijk was al dat de Machinefabriek voor een deel omgebouwd wordt tot parkeergarage. Daar is in alle drie de gepresenteerde varianten dan ook rekening mee gehouden. Verder moet in de Machinefabriek een verscheidenheid aan activiteiten komen: cultuur, sport en huisvesting. “Op de drie gepresenteerde ideeën zijn nog tal van andere varianten te bedenken”, zegt projectleider Jeffrey Beenhouwer.”

Verzamelplaats

De Machinefabriek moet de trekker en verzamelplaats worden van ‘stedelijke activiteiten’. De gemeente heeft nu vooral in beeld willen brengen hoe groot het ruim honderd jaar oude gebouw is en welke mogelijkheden er zijn. Het was de taak aan Rothuizen Architecten uit Middelburg om er invulling aan te geven.

“Dat was geen eenvoudige vraag”, vertelt architect Taco Tuinhof. “Zeker met de wensen die er waren. Als je een parkeergarage in hetzelfde gebouw stopt als een school of appartementen, dan heb je met hele andere hoogtes te maken en ergens moet dat toch samenkomen. Maar ook de lichtinval die je in een school wilt creëren is een uitdaging met de Machinefabriek die maar aan één kant echt ramen heeft.”

Een hap uit de Machinefabriek

Daarom heeft hij ervoor gekozen om een ‘hap’ uit de Machinefabriek te nemen om meer licht, maar ook ruimte te creëren. Bijvoorbeeld voor een schoolplein. “In de fabriek komen dan verschillende lagen. Maar op één locatie zouden we de hal tot boven aan toe open willen laten. Die kun je bijvoorbeeld benutten voor evenementen. En dan heb je toch nog de knipoog naar het verleden als je om je heen kijkt”, zegt Tuinhof.

Vraagtekens

Dat er ruimte moet komen voor parkeerplaatsen (tussen de 450 en 850 plaatsen) is door de gemeente afgesproken met verschillende partijen. Maar bij de presentatie zetten verschillende partijen toch vraagtekens bij die invulling. Zo vragen Perspectief op Vlissingen (POV) en de SGP zich af of er niet op een andere plek voldaan kan worden aan die verplichting. “Op de exploitatie van de huidige parkeergarages in de stad verliezen we nu geld. We willen niet weer een duur blok aan ons been.”

School

Tijdens de bijeenkomst benadrukken de projectleider en de verantwoordelijk wethouder dat nog niks vastligt. “We gaan de komende tijd gesprekken voeren met verschillende partijen. Bijvoorbeeld met de basisscholen die willen verhuizen naar het Scheldekwartier”, legt de projectleider uit. De gemeenteraad heeft namelijk al ingestemd met de komst van een Integraal Kindcentrum (IKC) naar de buurt. Er zijn twee mogelijkheden: een school in de Machinefabriek, of bij het Dokter Stumphiuspark. Na gesprekken met de schoolbesturen moet blijken waar de voorkeur naar uitgaat.

Maritiem erfgoed

De Machinefabriek is maritiem erfgoed van de voormalige scheepswerf de Schelde. Het bestaat uit drie hallen, ieder 30 x 90 meter breed en 15 meter hoog. In de Machinefabriek werden motoren van schepen gemaakt. De gemeente Vlissingen werd in 2004 eigenaar van de Machinefabriek toen het Scheldeterrein werd aangekocht.

Andere gebouwen in het Scheldekwartier, zoals de Zware Plaatwerkerij en de Timmerfabriek hebben al een andere bestemming gekregen. De invulling van de Machinefabriek zou het sluitstuk zijn. Of zoals de projectleider het noemt: ‘de kroon op het Scheldekwartier’.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland.

Foto: Een impressie van hoe de voorkant van de Machinefabriek eruit kan komen te zien (Rothuizen Architecten)