Van boeven vangen naar burgemeester in Veere: ‘Ik voelde aan alles, het is tijd om m’n tweede droom waar te maken’

Ze had altijd twee dromen: “Boeven vangen en dienend zijn aan een groter geheel.” Dus toen politiesectorhoofd Frederiek Schouwenaar (42) de vacature voor burgemeester in Veere zag, voelde ze aan alles: “Het is tijd om te kijken of ik m’n tweede droom kan waarmaken.” Vanaf 2 februari 2023 gaat ze eraan beginnen.

Dat Veere wellicht niet de makkelijkste gemeente is, de gemeente kampte de afgelopen jaren met meerdere vertrouwenskwesties, is voor Schouwenaar geen probleem. Sterker nog: “Dat is precies waarom het heel leuk is om er te gaan werken”, zegt ze. “Ik denk dat het een uitdaging is om altijd te kijken waar je bruggen kan slaan. Mijn ervaring is: hoe moeilijk of ingewikkeld het ook is, iedereen wil dat. Er is altijd een brug te vinden.”
Uitdaging heeft ze ook in haar huidige baan: ze werd in 2021 leidinggevende van politiedistrict De Baronie in Brabant. “Ik geef leiding in een geografisch gebied aan, om en nabij, de 650 mensen.” Daarnaast zit ze ook in de crisisorganisatie van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant.
 
Bruggen slaan
Zelf ziet ze nog wel wat overeenkomsten tussen haar huidige baan en het werk als burgemeester: “Wat ik mooi vind, je bent altijd met mensen bezig. Het gaat niet om jou, het gaat om hoe je de ander kan helpen.” Het vak is haar niet helemaal onbekend. Haar vader, Koos Schouwenaar, was vanaf 1979 van vier gemeenten burgemeester, waaronder vanaf 2002 tien jaar in Middelburg.
“Wat ik ontzettend charmant vind aan Veere is het bescheiden, nuchtere karakter van de mensen zelf”, zegt de nieuwe burgemeester. “Maar het is geen grote stad, het is de veelzijdigheid van dertien dorpen bij elkaar met alle inwoners, instituten, instellingen, ondernemers… Er zijn zo ontzettend veel bruggen te slaan. Dat samenbrengen, dus zien en doen wat nodig is om de gemeente in beweging te houden.”
 
Waarom Veere voor Schouwenaar koos
In totaal solliciteerden dertig kandidaten voor de functie. De vertrouwenscommissie koos voor Schouwenaar omdat ze “een sterke persoonlijkheid is met een goed ontwikkeld moreel kompas”, zegt voorzitter Peter Meijs. “Haar authentieke optreden wekt vertrouwen. Ze denkt eerst na, is belangstellend, heeft lef en pakt aan. We denken en verwachten dat er een goede klik zal zijn met de Veerse bevolking. Ze zoekt de verbinding en is helder in de rolverdeling tussen raad, college en burgemeester. Ze communiceert duidelijk en zal Veere voortreffelijk vertegenwoordigen.”
 
Foto: ANP