Strandhuisjes Oekraïense vluchtelingen in Veere officieel in gebruik genomen

In Veere zijn donderdag zes strandhuisjes officieel in gebruik genomen als tijdelijke huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen. Het is een initiatief van de stichting Opvang van Oekraïners in Veere (OVOE), met steun van de Veerse architect Erik Franke.

OVOE-voorzitter Frank van den Berg: “Net als elders in Nederland meldden zich in Veere na de Russische inval in Oekraïne inwoners om vluchtelingen op te nemen. Maar nu de oorlog langer duurt, moeten de Oekraïners verhuizen naar meer permanente huisvesting. In juni kwamen we op het idee voor de strandhuisjes. Nu, vijf maanden later, is dat werkelijkheid geworden.”

Frankepaadje

Architect Erik Franke uit Veere maakte het ontwerp voor het terrein waarin de huisjes zijn geplaatst. Om hem te bedanken voor dat werk onthulde burgemeester Rob van der Zwaag samen met enkele nieuwe bewoners van de huisjes een straatnaambord van het Frankepaadje. In vier van de zes huisjes wonen inmiddels 12 Oekraïense vluchtelingen. De huisjes kunnen vijf jaar op deze locatie blijven staan. De gemeente heeft ze gekocht voor 181.500 euro. De totale kosten met de ontwikkeling van het terrein erbij belopen volgens burgemeester Van der Zwaag zo’n drie ton.

Foto: Adrie Boxmeer