Steeds meer egels vinden onderdak bij De Mikke in Middelburg

Platgereden egels: je ziet ze nu stééds meer langs de provinciale wegen. Jonge egels verlaten van juni tot september het nest en moeten op zoek naar een eigen territorium. En die verkenningstocht eindigt vaak fataal.

Moeilijke tijden voor de egel

 Dat betreurt Coby Louwerse, van Vogel- en Zoogdieropvang De Mikke in Middelburg. “Mensen pikken het leefgebied van de egel in. We leggen nieuwe woonwijken en wegen aan.” Dat gaat volgens haar ten koste van het foerageergebied van het kwetsbare beestje.

Maar ook het regenachtige weer deze zomer is volgens Louwerse een heikel punt voor de stekelachtige insecteneters. “Ze hebben een gebrek aan voedsel. Als het veel regent, kruipen ook insecten weg.”

Drukte op de egelafdeling

Dat het niet goed gaat met de egel, is te zien bij De Mikke. Inmiddels zijn er dit seizoen al ruim honderd egels binnengekomen. “Dat is nog meer dan vorig jaar rond deze tijd”, zegt Louwerse. “En toen was het al niet normaal veel.” Het egelseizoen is pas net begonnen, dus de wildredders maken hun borst al nat. “We moeten wel.”

Zelf heeft de dierenverzorgster vier piepjonge egels onder haar hoede. De diertjes, die waarschijnlijk tien dagen oud zijn, kunnen nog maar net hun oogjes opendoen. “Deze moeten zo vaak gevoerd worden, dat moet ik vanuit huis doen.”

Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen er minder egels worden doodgereden?

“Als je egels in de tuin hebt: maak een voederstation. Dat is heel makkelijk te doen. Als je een mail stuurt, kan ik er een foto van opsturen”, aldus Coby Louwerse.

Bijvoeren is volgens haar belangrijk want als ze hun buikje vol hebben, gaan ze minder trekken en komen ze dus minder vaak onder het wiel. “Ze hebben dat extra steuntje in de rug nodig.”

Daarnaast zouden volgens haar meer mensen beter moeten opletten op de weg. “Er kan altijd wild oversteken.”

Be the first to comment on "Steeds meer egels vinden onderdak bij De Mikke in Middelburg"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*