Ruim tachtig schapen trippelen weer door de straten van Middelburg

Een kudde van – op de kop af –  87 schapen trippelde vandaag weer braaf door de binnenstad van Middelburg. Uitgerust met een herdersstok en een felgeel veiligheidshesje, bracht schapenhouder en herder Jan Kaljouw de beestenbende van de Singel naar het Amaliapark. Hij kreeg daarbij hulp  van zijn collega-herder Janneke Brandhoff en de bordercollies Scooby en Ivy. 

Stadsbegrazing zorgt voor meer biodiversiteit in Middelburg

In opdracht van de gemeente Middelburg laat Kaljouw al acht jaar zijn schapen in de bermen van de binnenstad grazen. Hij noemt ze de ‘singelkudde’, omdat ze rondom de singels lopen. De boel is daar nu weer kaalgevreten, dus hoog tijd om de dieren weer te verplaatsen.

“Stadsbegrazing draagt bij aan biodiversiteit”, aldus Kaljouw. “Als de schapen het gras opeten, maken ze de bodem ook schraler. Daardoor krijgen kruiden, planten en bloemen ruimte om te groeien en bloeien.”

Opgepast, overstekende schapen!

Als de schapen door de stad trekken, rijden auto’s stapvoets achter de kudde aan. Fietsers stoppen om foto’s te maken van het spektakel. Af en toe schieten een paar schapen de verkeerde kant op, waarna Scooby en Ivy de rebelse dieren terugbrengen naar de rest van de groep. “Vooral als je een weg moet oversteken, heb je de honden hard nodig”, vertelt de schaapsherder. 

Voordelen van grazers in de stad

Jan Kaljouw wijst naar een bloeiende berm, waar hij met zijn kudde langs loopt. “Kijk, zie je die gele bloemen? Dat er zoveel hier groeien, komt onder andere door stadsbegrazing.” Onderweg stoppen de schapen af en toe voor een snelle hap. Een van de lekkernijen: berenklauw. Een plant met brandhaartjes op de stengels en bladeren, die bij mensen na aanraking een brandwond kunnen achterlaten op de huid. “Dat de schapen die plant opeet, is ook een mooie bijkomstigheid”, vindt Kaljouw.

Deze vorm van ecologisch bermbeheer draagt volgens de schaapsherder niet alleen bij aan het verschralen van de bodem. “In de hoefjes en vachten van de schapen blijven zaden van planten hangen. Wanneer ze dan ergens ander gaan grazen, nemen ze die mee. Dat heet ecologische verbinding.”

De schaapskudde van Jan Kaljouw zal de komende twee weken in het Amaliapark grazen.

 

Be the first to comment on "Ruim tachtig schapen trippelen weer door de straten van Middelburg"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*