Rescue gaat door op 9 augustus in Vlissingen: ‘Iedereen heeft sorry gezegd’

Rescue gaat dit jaar door. Het hulpverleningsevenement staat gepland voor 9 augustus, als vanouds op de boulevard in Vlissingen. Dat maakte wethouder Sal Cracau vanochtend bekend. Vorig jaar verbood burgemeester Bas van den Tillaar het evenement, omdat de veiligheid volgens hem onvoldoende was gegarandeerd.

Het verbod op het allerlaatste moment leidde vorig jaar tot verslechtering van de verhoudingen tussen gemeente en organisatie van het grootste hulpverleningsevenement van Nederland. De organisatie veranderde ook de naam van het evenement van Rescue Vlissingen in Rescue Zeeland, om aan te geven dat het helemaal niet zeker was dat het in de toekomst nog in Vlissingen zou worden georganiseerd.

Opschalen van veiligheid

“Er is nogal wat gebeurd sinds het niet doorgaan van de vorige editie”, vertelt Dennis Castel van de organisatie. De grootste veranderingen is dat er stappen zijn gemaakt op het gebied van veiligheid. “Er gaan werkgroepen aan de slag om de editie van dit jaar op een hoop gebieden op te schalen. Ook op het gebied van veiligheid wordt er zeer opgeschaald.”

Ook excuses gemaakt

Castel vertelt dat beide partijen in de tussentijd ook excuses naar elkaar hebben gemaakt. “De gemeente heeft excuses gemaakt voor de gang van zaken vorig jaar. En er zijn excuses geweest van onze kant, want vanuit onze kant zijn natuurlijk ook zaken niet goed gegaan vorig jaar.”

De afgelopen maanden hebben beide partijen in stilte overlegd om de lucht te klaren. Met succes, want wethouder Sal Cracau (VVD), verantwoordelijk voor het evenementenbeleid, maakte vanochtend tijdens het wekelijkse persgesprek bekend dat Rescue gepland staat voor 9 augustus. Cracau: “Dat is een week eerder dan vorig jaar. Dat heeft te maken met het tij, het evenement kan alleen met laag water worden georganiseerd.” Overigens stond het ook al op de concept-evenementenkalender voor 2023, die sinds 23 december vorig jaar al ter inzage lag.

Vergunningstraject

Castel hoopt dat de vergunning dit jaar geen probleem zal worden. Toch houdt hij nog een slag om de arm. “Het betekent natuurlijk niet dat het honderd procent zeker is dat het deze keer wel doorgaat.” Maar de organisatie doet wel iets nieuws in de vergunningsaanvraag. “Een extern bureau zal de vergunningsaanvraag onder zijn hoede nemen. Daar heeft de gemeente subsidie voor gegeven.”

In dit traject krijgen ze ook veel hulp van de gemeente. “Sowieso is er veel meer begeleiding van de gemeente deze keer. De gemeente heeft ingezien dat het een belangrijk evenement is om in de stad te houden. Daar hebben ze ook echt hun best voor gedaan.”

Foto: Rescue Vlissingen 2018 (Ria Brasser)