“Reorganisatie zorg in Vlissingen leidt tot ongelukken”

©Gemeente Vlissingen

“Er gaan ongelukken gebeuren nu binnenkort het aantal aanbieders voor maatschappelijke ondersteuning in Vlissingen drastisch wordt teruggebracht. Veel cliënten hebben nog geen nieuwe zorgaanbieder. Het verhaal van wethouder Vader dat van de 2200 cliënten er inmiddels 1900 een nieuw aanbieder hebben gevonden, daar geloof ik helemaal niets van.”

Raadslid Ruud Kleefman van Perspectief op Vlissingen (POV) is bang dat de plannen van B&W Vlissingen om de WMO-(Wet maatschappelijke ondersteuning)-zorg te reorganiseren verkeerd uitpakken. Begin juli moeten er vijftig zorgaanbieders in Vlissingen zijn verdwenen. Dan blijven er nog 26 over, die gaan samenwerken in twee overkoepelende organisaties: de Naerebout Combinatie en Zeeuws Baken. Volgens wethouder Albert Vader (PSR) leidt deze efficiëntere aanpak tot een besparing van 1 tot 2 miljoen euro. Vlissingen is volgens de wethouder hiertoe genoodzaakt omdat het als ‘artikel 12-gemeente’ nog steeds forse bezuinigingen van het Rijk krijgt opgelegd.

Kretologie

Op 7 juni was er een informatiebijeenkomst voor de gemeenteraad over de plannen. Kleefman: “Daar hoorde ik alleen maar superpositieve verhalen. Ik geloof daar niets van. Vlissingen is de enige gemeente die de maatschappelijke zorg op deze manier gaat reorganiseren. Andere gemeenten die vergelijkbare plannen hadden, zijn daar van teruggekomen omdat het niet werkte. Het gaat zeker niet werken met kretologie als ontrafelen, ontkokeren en ontstapelen. Over de negatieve gevolgen van de reorganisatie is op 7 juni hardnekkig gezwegen.”

Ontwijkend, onvolledig en onjuist

Begin dit jaar stelde Kleefman een groot aantal vragen aan B&W over het plan. Over de beantwoording is hij zo ontevreden, dat hij vanavond in de raadscommissie Algemeen en Maatschappelijk opnieuw vragen aan wethouder Albert Vader zal stellen. Kleefman: “De antwoorden die ik dit voorjaar heb gekregen zijn veelal ontwijkend, onvolledig en zelfs onjuist. Bij ons zijn nu al voorbeelden bekend van cliënten die niet de gewenste en juiste zorg ontvangen.”

Transgenders

Een groot probleem is volgens het POV-raadslid dat de zorgaanbieder die zich richt op hulp aan transgenders geen nieuw contract krijgt. “Het betekent dat transgenders niet meer in Zeeland terecht kunnen en dat ze elders in Nederland op zoek moeten voor hulp. Dat kan gewoon niet.”

Sterfhuisconstructie

Volgens Kleefman leidt de reorganisatie ook niet tot bezuinigingen, zoals wethouder Vader beweert. “Het aantal aanbieders wordt fors verminderd, maar de kosten blijven gelijk. Daarmee vervalt de noodzaak om het halsoverkop in te voeren. Dat de gemeente de zorg efficiënter wil organiseren, snap ik. Maar doe dat geleidelijk, bijvoorbeeld via een sterfhuisconstructie. Dan kan een aantal zorgaanbieders blijven bestaan, maar mogen ze geen nieuwe cliënten meer aannemen.”

Veel onrust

De komende veranderingen leiden tot veel onrust onder cliënten. Kleefman: “Het gaat vaak om kwetsbare mensen met diverse problemen, bij wie het jaren duurt voordat ze een zorgaanbieder vertrouwen. Een plotseling verandering kunnen deze mensen niet bolwerken. Ik heb iemand gesproken die zei liever van de flat te springen dan weer naar een nieuw zorgaanbieder te moeten overstappen.”